Kubice odstoupí, pokud se prokáže účelovost Lessyho odvolání

Jan Kubice

Jan Kubice Zdroj: ctk

Ministr vnitra Jan Kubice je připraven okamžitě odstoupit, pokud se prokáže, že odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho bylo účelové. Řekl to v pořadu ČT Události, komentáře. Sám ale jakoukoliv účelovost vylučuje. Unie bezpečnostních sborů (UBS) na události kolem Lessyho odvolání reagovala zrušením protestní akce Upír. Bojí se, že účast při hromadném darování krve by policistům způsobila služební problémy. Místo toho připravuje právní kroky.

Kubiceho k odstoupení vyzval předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. „Pokud by se prokázalo, že odvolání policejního prezidenta Lessyho bylo účelové, ve vteřině odstoupím. Ale obvinění z účelovosti odmítám,“ řekl ministr. Vztah ministra s bývalým policejním šéfem provázely již delší dobu neshody. Kubice Lessyho vyzýval k rezignaci, ten však odstoupit odmítal. Premiér Petr Nečas (ODS) pak v minulosti hovořil o tom, že si policejní prezident „hoví“ ve funkci, ze které prakticky nemůže být odvolán. A právě tato okolnost stála podle Lessyho za jeho stíháním.

Lessy v čele policejního prezidia skončil po devatenácti měsících. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ho dnes obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Vzápětí Kubice Lessyho odvolal a na uvolněný post šéfa policie ustanovil Martina Červíčka, dosavadního náměstka pro trestní řízení.

UBS, která podpořila Lessyho v nedávném sporu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), dnes zrušila plánovanou protestní akci Upír. V den říjnových krajských voleb měli policisté hromadně opustit službu a darovat krev. Předseda unie Zdeněk Buřič dnešní krok v ČT zdůvodnil obavou ze služebních postihů. „Já sám jsem dnes dostal několik sms zpráv, že po Lessym jsme na řadě já. Místo protestní akce Upír proto přichystáme trestněprávní kroky,“ řekl Buřič. Nový policejní šéf Červíček se ve čtvrtek s odboráři setkat a věc chce prošetřit.

Komentář E15: Nejhorší z možných Lessyho konců

Prezident Václav Klaus uvedl, že je náhlým odvoláním Lessyho . Podle něj byl Kubiceho krok „učiněný jistě s vědomím premiéra“. Ministr však odmítl, že by o konci policejního šéfa Nečase informoval právě on. Předseda vlády pak uvedl, že Lessyho sice kritizoval, orgány činné v trestním řízení ale postupují nezávisle na tom, co premiér říká.

GIBS Lessyho obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s kauzou náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Lessy v deníku Právo mluvil o šéfovi zlínské krajské policejní správy Bedřichu Koutném a jeho náměstkovi Vaňkovi v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Uvedl prý, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího náměstka ředitele brněnské policie Vaňka.