Kubice vybojoval pro policisty a hasiče o 900 milionů více

Jan Kubice

Jan Kubice Zdroj: ctk

Ministr vnitra Jan Kubice dnes po předchozím souhlasu premiéra Petra Nečase (ODS) vyjednal pro policisty a hasiče na provozní výdaje u ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) navýšení rozpočtu pro příští rok o 900 milionů korun. Informoval o tom mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Ministerstvo vnitra letos hospodaří s rozpočtem ve výši zhruba 50,83 miliardy korun, návrh rozpočtu na příští rok počítá se zhruba 52,12 miliardy korun.

Celkově bude ministerstvu vnitra podle současné podoby návrhu rozpočtu na rok 2012 chybět příští rok oproti letošku zhruba necelá miliarda korun, zejména kvůli každým rokem rostoucím mandatorním výdajům a závazkům z minulosti.

O 700 milionů korun bude v příštím roce navýšena částka určená na provozní výdaje policie v přímém výkonu služby. Určena bude zejména na výdaje pořádkové, dopravní a kriminální policie. Rozpočet hasičů získá navíc 200 milionů korun.

„Jak jsem již několikrát v minulosti deklaroval, mojí absolutní prioritou je oblast přímého výkonu služby policie a hasičů, tedy oblast, která se bezprostředně dotýká zajišťování bezpečnosti občanů,“ vzkázal přes svého mluvčího Kubice. Pokud by totiž podle něj hasiči a policisté neměli dostatek prostředků na benzin a nejnutnější vybavení, těžko by mohli vykonávat své základní poslání.