Léta nejistoty jsou u konce, zámek ve Vimperku získá Ministerstvo kultury

Zámek Vimperk

Zámek Vimperk Zdroj: E15 Stepan Bruner

Po letech úvah je rozhodnuto o další budoucnosti Zámku Vimperk. Od Národního parku Šumava jej převezme Ministerstvo kultury, památku chce využít k prezentaci dějin Šumavy včetně jejích průmyslových památek.

„Ministerstvo kultury odeslalo Ministerstvu životního prostředí dopis s tím, že nabídku převodu akceptujeme. Pokud nedojde ze strany MŽP k nějaké změně, což nepředpokládáme, vydáme Národnímu památkovému ústavu pokyn k přípravě převzetí zámku,“ uvedla pro E15.cz mluvčí ministerstva Lenka Brandtová. „Ministerstvo kultury předběžně přislíbilo, že tuto kulturní památku převezme,“ potvrdil i ředitel šumavského parku Jiří Mánek.

Šumavský park se zámku rozhodl vzdát kvůli jeho nákladné údržbě, na kterou nemá peníze. K převzetí dalším státním institucím jej nabídl spolu s jinými 19 nemovitostmi.

„Zámek ve Vimperku se před několika lety stal národní kulturní památkou. Z toho vlastníkovi vyplývá celá řada povinností. Ve chvíli, kdy vznikne jakýkoli nedostatek, jakákoli závada, musíte ji okamžitě odstranit. To pro správu znamená obrovskou finanční zátěž,“ vysvětlil Mánek. Kvůli příliš pomalému odstraňování závad park čelil již dvěma správním řízením. Zámek navíc čeká neodkladná oprava střechy, která si vyžádá rozsáhlou investici.

Zámek VimperkZámek Vimperk | E15 Stepan Bruner

Vedení parku po řadu let plánovalo rozsáhlou rekonstrukci zámku, k té ale nakonec nikdy nedošlo. První projekt na opravu zámku si správa parku nechala vyhotovit už v roce 1997. Za bývalého ředitele Františka Krejčího se pak začal chystat rozsáhlý projekt přestavby zámku na Evropské environmentální centrum, do kterého se měla investovat miliarda korun. Z plánu ale nakonec sešlo a zakázku na další projektovou dokumentaci, kterou si objednalo tehdejší vedení parku, nyní vyšetřuje policie.

Chystaný projekt přesto nezůstane jen na papíře. „Zámek Vimperk je v nevyhovujícím technickém stavu, který však není havarijní. S částečným využitím projektové dokumentace, kterou zpracovala Správa NP a CHKO Šumava, je možno připravit plán postupných oprav a revitalizace zámeckého areálu,“ uvedla Brandtová. Ministerstvo chce na zámku otevřít expozici mapující historii Šumavy. Zaměřit se chce také na místní průmyslové památky.

Zchudlý hvozd: na Šumavu tvrdě dopadnou změny v určení daní