Lidé z GIBS měli v mobilech nainstalovaný sledovací software

odposlech, ilustrační foto

odposlech, ilustrační foto

Desítky zaměstnanců Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) měly ve svých telefonech nainstalovaný software, který umožňoval odposlouchávání nebo sledování jejich polohy. Informují o tom Lidové noviny (LN). Pracovníci GIBS o aplikaci nevěděli. Pokud instalaci nepovolil soud, šlo by o porušení zákona.

„S jistotou mohu říci, že pracovníci GIBS o tomto softwaru informováni nebyli. Ten, kdo to instaloval, musel vědět, že lidi dostává do nebezpečí, a to nejen pracovníka inspekce, ale i osoby, s nimiž je v kontaktu, včetně rodinných příslušníků,“ řekla LN poslankyně Jana Lorencová (za ANO), místopředsedkyně stále sněmovní komise pro kontrolu GIBS. O záležitosti informovala ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO).

Aplikace umožňuje mimo jiné odposlech hovorů, prostorový odposlech, určení polohy přístroje, spuštění videa na dálku nebo stahování všech dat uživatele včetně kopií sms zpráv. Podle Lorencové měli software pracovníci GIBS v telefonech několik měsíců.

Inspekce pochybení odmítá. „V předmětné záležitosti jsme obdrželi podnět a byla nařízena vnitřní kontrola,“ sdělila deníku mluvčí GIBS Radka Sandorová.