Milada Horáková bude v Praze mít svou první sochu

Milada Horáková

Milada Horáková

Zítra, 27. června, to bude přesně třiašedesát let, co byla JUDr. Milada Horáková popravena komunisty na dvoře pankrácké věznice. O vhodném místě umístění sochy se rozhodne v příštích týdnech, pravděpodobně vyroste naproti Petschkově paláci, bývalého sídla gestapa.

Do roka by měla v centru Prahy stát historicky první socha Milady Horákové. Potvrdil to MUDr. Martin Jan Stránský, člen Zastupitelstva Městské části Praha 1. O tom, kde přesně bude socha stát, rozhodne Praha 1 ve spolupráci s Magistrátem Hlavního města Prahy, Klubem Milady Horákové a Konfederací politických vězňů v příštích týdnech. Ideálním místem by měl být park naproti Petschkově paláci, který byl sídlem gestapa.

,,Pomníků a pietních míst uctívajících památku Milady Horákové, která se hrdě hlásila k svobodě a češství a byla za to komunistickým režimem popravena, je v Praze několik. Sochu však nemá v hlavním městě ani jinde v České republice žádnou,” řekl MUDr. Martin Jan Stránský. Ten je přesvědčen že takové dílo, připomínající historii a boj za svobodu, do centra města patří.

Petschkův palác zabrala německá tajná státní policie ihned po okupaci. Milada Horáková tam protrpěla nelidská muka a byla poslána do koncentračního tábora, kde přežila. Se stejným nasazením po válce bojovala také proti komunistům, kteří ji jako výstrahu odsoudili v uměle vykonstruovaném procesu k smrti a 27. června 1950 popravili.

Zdroj:

Milada Horáková: Případ justiční vraždy