Ministr Chládek prázdniny neuznává. Rozdal školám úkoly

Kandidát ČSSD na ministra školství Marcel Chládek 23. ledna 2014 po setkání s prezidentem

Kandidát ČSSD na ministra školství Marcel Chládek 23. ledna 2014 po setkání s prezidentem Zdroj: ctk

Ministerstvo školství jako by zapomnělo na fakt, že letní prázdniny platí nejen pro děti, ale i pro kantory. Deset dnů před koncem školního roku totiž odeslalo institucím, které pobíraly dotace z programu EU peníze školám, nepodepsaný e-mail, v němž je úkoluje i přes prázdniny.

Upozornil na to server Česká škola. Příjemci dotací z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) musejí do 20. července odeslat na ministerstvo cédéčko, kam vypálí kompletní sady digitálních učebních materiálů, které za evropské peníze vytvořili. Každý výukový program pak musí obsahovat písemnou anotaci, ve které školy vyplní klíčová slova. Přestože jde o digitální agendu, data nahraná na CD se zasílají výhradně poštou.

Situace je o to absurdnější, že samo ministerstvo školství (MŠMT) provozuje portál pro databázi výstupů, který si nechalo vytvořit za 1,25 milionu korun. Právě tam by měly být nahrány veškeré digitální učební materiály, tedy ty, které chce ministerstvo zasílat poštou. Portál ovšem funguje jen v provizorním režimu.

Nejde o jedinou platformu

Ke zmatení škol navíc nejde o jedinou platformu, kterou ministerstvo obsluhuje. Podobné funkce má i portál rvp.cz, kam pedagogové ukládají vlastní digitální materiály v rámci rámcových vzdělávacích programů.

Vlastní úložiště provozuje i European Schoolnet, kde je MŠMT členem. Je na něm 4616 výukových programů v češtině. Tedy mnohem více, než na oficiálním ministerském portálu, který se ještě ani pořádně nerozběhl.