Místo demise přinese Lessy Kubicemu návrh na zeštíhlení prezidia

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: ctk

Policejní prezident Petr Lessy nabídne v pondělí ministru vnitra Janu Kubicemu, že na prezidiu zruší místo náměstka pro strategie, které nyní zastává Pavel Osvald. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Šéf policie tak ustoupí ministrovi, který spor o Osvaldův post vnímá jako jeden z důvodů, proč by měl Lessy rezignovat. K odstoupení vyzval Kubice policejního prezidenta na počátku týdne. Tvrdí, že Lessy dostatečně nepodporuje přímý výkon služby, tedy policisty v terénu.

Kubice podle svého dřívějšího vyjádření očekává, že mu šéf policie přinese svoji demisi v pondělí. Požaduje ji zejména proto, že Lessy chce ponechat silná personální a jiná pracoviště, která nemají nic společného s přímým výkonem služby. Lessy však dnes uvedl, že místo demise přinese zítra Kubicemu koncept dalšího zeštíhlení policejního prezidia.

Na prezidiu již v poslední době podle Lessyho zásadně poklesl počet lidí. Zatímco dříve jich zde pracovala zhruba tisícovka, v současné době má 600 tabulkových pozic, z toho kolem 500 je obsazených. „My provádíme škrt dalších téměř 100 míst,“ prohlásil šéf policistů. Také vytvoření funkce náměstka pro strategie označil dnes za jedno z úsporných řešení.

V tom se však zásadně rozchází s Kubicem, který naopak vznik této pozice považuje za nesystémový. Pokládá to za další důkaz toho, že Lessy upřednostňuje kancelářská místa před policisty v ulicích. „Pan Lessy raději sloučí náměstky pro uniformovanou policii a kriminálku, hlavně aby zachoval náměstka pro strategii a řízení. Vidím v tom symboliku: mám raději policisty v kancelářích než policistu na kriminálce,“ uvedl ministr v rozhovoru pro sobotní deník Dnes.

Podle Lessyho však Osvaldova funkce sloučila do sebe několik ředitelských míst. Nyní se budou muset od sebe personalistika a oblast informačních technologií opět oddělit. Informatika pak podle něj nemůže zůstat bez šéfa, protože policie má zhruba pět tisíc systémů. Osvaldovi již policejní prezident nabídl minimálně tři místa u policie.

Lessy již dříve řekl, že zatím nevidí důvod ke své rezignaci. Ministrův požadavek ho prý překvapil. Výzva k rezignaci podle něho padla na závěr odborné diskuse o uspořádání policejního prezidia. Ministr šéfovi policie údajně neřekl, v čem pochybil, nebo že policie pod jeho vedením špatně funguje. Lessy si přitom myslí, že se policejnímu sboru začíná v poslední době dařit.

Lessy tvrdí, že se s Kubicem snaží o stejnou věc - aby měla ČR takovou policii, která je schopna plnit své úkoly. „Lišíme se v úhlu pohledu a hodnocení rizik, jak se k tomuto cíli dostat,“ uvedl. Ministr však již ve čtvrtek řekl, že mezi ním a Lessym panuje vzájemná nedůvěra, a další spolupráce by proto byla velmi složitá. Dodal, že již nyní komunikuje s policejním prezidentem pouze písemně.