MMR nemůže zrušit pražské stavební předpisy, tvrdí právník Korbel

Zasedání pražských zastupitelů

Zasedání pražských zastupitelů Zdroj: CTK

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nemůže zrušit pražské stavební předpisy, uvedl na konferenci Real Estate Market právník František Korbel z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. To podle něj může udělat jen ten, kdo je vydal - tedy Praha, nebo Ústavní soud. Korbel řídí pracovní a konzultační skupinu pražského magistrátu připravující novelizaci předpisů.

„Zrušit je mohou pouze dvě instance. Ten, kdo je vydal, nebo Ústavní soud. Na ten by se muselo obrátit MMR. Bylo by tam však v pozici žalobce a muselo by obhájit svůj právní názor, že jsou pražské stavební předpisy opravdu v rozporu se zákonem. Je otázka, zda by se mu to podařilo,“ řekl Korbel. Ministerstvo ale může Ústavnímu soudu podat návrh na zrušení pražských stavebních předpisů až po uplynutí 15 měsíců, které dalo Praze k nápravě.

Korbela dál upozornil, že na území hlavního města nyní platí dva předpisy zároveň. Částečně stará vyhláška předcházející novým předpisům a částečně celostátní prováděcí předpisy. Podle právníka ale nejsou neplatné ani nové pražské stavební předpisy. „Důsledkem rozhodnutí MMR o takzvané sistaci, tedy pozastavení platnosti předpisu, je, že pražské stavební předpisy jsou ve stavu platnosti, ale neúčinnosti,“ řekl Korbel.

Zrušit je mohou pouze dvě instance. Ten, kdo je vydal, nebo Ústavní soud

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, schválila loni v létě minulá rada města pod vedením tehdejšího primátora Tomáše Hudečka. Předtím, než v říjnu vešly v platnost, vzbudily bouřlivou debatu. Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasila totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí.

MMR následně přišlo s připomínkami a vyžádalo si od Prahy úpravu předpisů. Ministerstvu mimo jiné vadí to, že Praha nepředložila předpisy k notifikaci Evropské komisi. Letos v lednu MMR jejich účinnost pozastavilo. Praha proto začala připravovat hned dvě novely předpisů.