MPSV bojuje proti nezaměstnanosti restrikcemi pro cizince

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) kvůli vysoké nezaměstnanosti zpřísnilo podmínky pro zaměstnávání cizinců pocházejících ze zemí mimo Evropskou unii. Bránit chce hlavně pracovní pozice pro lidi s nižší kvalifikací, než je ukončené středoškolské vzdělání s maturitou. Resort pro vydal krajským pobočkám Úřadu práce pokyn, aby cizincům mimo EU od července nevydávaly nová povolení na určená pracovní místa.

Zpřísní se také podmínky pro cizince, kteří již povolení mají. Úřad jim ho prodlouží pouze tehdy, pokud nebude možné obsadit místo evidovaným uchazečem o zaměstnání, a to na dobu maximálně šesti měsíců.

Úřad také plánuje u cizinců zvýšit nároky na doklady odborné způsobilosti pro výkon zaměstnání a neprodlužovat dobu platnosti povolení k zaměstnání vydaných cizincům, kteří jsou dočasně přiděleni k výkonu práce u firem na základě dohod uzavřených před 1. lednem 2012.

Cizinců pocházejících ze zemí EU se pokyn netýká, protože v rámci společného pracovního trhu povolení nepotřebují.

K omezením pro cizince ministerstvo přistoupilo i v roce 2010

Podobný pokyn vydalo ministerstvo již počátkem roku 2010. Na přelomu března a února tehdy vydalo úřadům práce směrnici, v níž jim, aby vydávaly povolení k zaměstnání pro cizince se zvýšenou obezřetností. I tehdy byla důvodem vysoká nezaměstnanost.

V lednu 2012 dosahovala v České republice míra nezaměstnanosti 9,1 procenta. Oproti prosinci se zvýšila o 0,5 procentního bodu. Na Úřadu práce bylo registrovaných 534 tisíc lidí. Podle posledních zveřejněných údajů pracovalo v Česku na konci minulého roku 218 tisíc cizinců.