Na česko-čínské investiční fórum přijede pět set zástupců čínských firem

Jaroslav Tvrdík

Jaroslav Tvrdík Zdroj: Martin Pinkas

Bohuslav Sobotka na česko-čínském fóru
Stříhání pásky se na výstavě současného čínského umění Praha – Peking zhostili (zleva) Xin Dong Cheng, hlavní kurátor výstavy, Yu Qingtai, Jeho Excelence velvyslanec Čínské lidové republikyJan Birke, prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, Jiří Balvín, ministr kultury
Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně, které je Nymburku
4
Fotogalerie

Česko-čínského investičního fóra, které se koná v Praze ode dneška do středy, se zúčastní tisícovka hostů, z toho polovina z Číny, stovka ze třinácti zemí střední a východní Evropy a čtyři stovky z Česka. 

Ke klíčovým agendám setkání bude patřit rozvoj příležitostí v cestovním ruchu, průmyslu, energetice, elektronickém obchodování a potravinářství, řekl dnes novinářům prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Ohradil se proti informacím, že komora připravuje pročínská vítací shromáždění. "Nic takového není pravda. Jestliže organizujeme na Pražském hradě akci mezinárodního formátu, které se bude účastnit přes tisíc hostů, jde o složitou logistiku. Vytvořili jsme si proto třeba podmínky pro otáčení autobusů a pro logistické zázemí. Nepřipravujeme nějaké uvítací demonstrace," uvedl.

Podle magistrátního seznamu nahlášených shromáždění si Smíšená česko-čínská komora na dnešek zamluvila prostranství na Žofíně pro demonstraci, kterou nazvala "Podpora China Investment Forum". Stejnou akci komora nahlásila na úterý na Hradčanské náměstí. Demonstrace na podporu čínských investic jsou ostřeji sledovány od letošní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze, při které se střetli odpůrci politického sbližování s Čínou s jejími příznivci.

Na fóru bude představena iniciativa nová Hedvábná stezka 21. století jako platforma pro rozvoj spolupráce šestnáct zemí střední a východní Evropy a Číny, k níž se ČR připojila loni v říjnu. Před týdnem se skupina v lotyšské Rize dohodla na vytvoření investičního fondu na podporu společných projektů. ČR podle Tvrdíka spolu s Polskem usiluje o roli hegemona této skupiny.

"Od fóra si slibujeme, že čínští investoři jej využijí pro představení svých investičních záměrů," řekl Tvrdík. Přesné číslo čínských investic v ČR neuvedl, ale podle jeho odhadu budou čínské investice v ČR letos a v příštím roce rekordní v řádu desítek miliard korun. Čínské investice v ČR dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana asi 50 miliard korun. Úspěšnost spolupráce ale zpochybnil například ministr financí Andrej Babiš.

"ČR je pro čínské investory atraktivní lokalitou, především kvůli specifickým až unikátním dovednostem českých podniků, ale i pro příznivou cenu pracovní síly. Čínský kapitál a čínské investice tedy v rámci ČR kontinuálně rostou, ačkoliv část z nich není na první pohled patrná," řekl ČTK Micheal Dobrovolný ze společnosti Smart Office & Companies. Příliv kapitálu z Číny může pomoci české ekonomice i v nahrazení výpadku způsobeného protiruskými sankcemi. Některé podniky mohou čínské investice ozdravit, a podpořit tak zvýšení počtu pracovních příležitostí, dodal.

Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard korun, do roku 2020 pak 294 miliard korun. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka či Český Aeroholding.

Tvrdík připomněl, že Česko má pro Čínu unikátní postavení v cestovním ruchu, přínos čínských turistů pro ČR odhadl na 15 miliard korun. Upozornil na tři přímé letecké linky s Čínou v situaci, kdy se vedou reálná jednání o otevření minimálně jedné, ale možná i dvou dalších. "To vede k prudkému nárůstu počtu čínských turistů, kterých by mohlo být letos více než 400 tisíc," dodal.

První den investičního fóra se uskuteční uvítací galavečer v Paláci Žofín, nad nímž převzal záštitu premiér Sobotka. Hlavní program bude 15. listopadu na Pražském hradě, den zakončí slavnostní večeře, které se zúčastní Zeman.