Čína má astronomické sumy pro start-upy. Těší se na ně i Češi

Laserové centrum HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy, které z prostředků evropských fondů a ministerstva školství postavil Fyzikální ústav Akademie věd.

Laserové centrum HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy, které z prostředků evropských fondů a ministerstva školství postavil Fyzikální ústav Akademie věd. Zdroj: ctk

Laser: Je tam?
Laser: Je tam?
Laser pod lupou
laser, technologie
Digitální technologie se začínají uplatňovat napříč celým trhem
9
Fotogalerie

Majitelům tuzemských firmiček z technologické a internetové branže se otevírá nová cesta k čínským zdrojům. Středočeské inovační centrum podepsalo dohodu o strategické spolupráci s jedním z velkých start-upových inkubátorů v čínské provincii Sečuán.

Smlouva je součástí obřího projektu novodobé Hedvábné stezky. Ta má vytvořit novou infrastrukturu pro obchod mezi Čínou a Evropou.

„Stěžejním cílem možné spolupráce bude vzájemná výměna zkušeností v oblasti podpory podnikání a inkubace start-upů,“ uvedl šéf Středočeského inovačního centra Ivo Říha.  

Čínský kapitál se již nezávisle na institucích podařilo získat pražskému start-upu Sphericam 2. Zabývá se vývojem kamer pro vytváření virtuální reality. Firma dostala pět milionů dolarů od čínského investičního fondu Kignet Technologies, napsal odborný web CzechCrunch.  

Příběh kamerové společnosti je ale stále spíše výjimkou. „Moc českých startu-pů tady bohužel nepotkávám. Sem tam se tady někdo ukáže, ale že by tady reálně někdo chtěl mít kancelář a rozvíjet byznys, to ne. Je třeba tu mít oficiální zastoupení, vládou podporovou instituci, která dokáže věci protlačit,“ sdělil Jan Šmejkal, který v Číně vede tamní část mezinárodní komunity Startup Grind.  

Nová palebná síla čínských venture kapitálových fondů by to ale mohla změnit. Čína do nich letos nalila přes tři sta miliard dolarů. Je to součástí snahy země přesunout těžiště ekonomiky z průmyslu na spotřebu a služby.  

Objevily se však už i první hlasy, které jsou k čínské podpoře start-pů skeptické. „Fantazírují o tom, že když dají všem peníze, vytvoří podnikatele. Taky to ale pro vládu může skončit katastrofálními ztrátami,“ citovala agentura Bloomberg Garyho Rischela, zakladatele přední čínské venture kapitálové firmy Qiming Venture Partners.