Na lesní mateřské školky bude přispívat stát

Lesní školka.

Lesní školka. Zdroj: ctk

Poslanci dnes schválili návrh, který staví lesní mateřské školy na stejnou rovinu jako ty běžné. Do budoucna to znamená, že by mohly dostávat peníze na provoz od státu a že na ně bude dohlížet školní inspekce. Návrh měl podporu ministryně školství Kateřiny Valachové.

„Vnímáme to jako velký posun. Je to signál, že jsou lesní školky standardní vzdělávací zařízení,“ řekla předsedkyně Asociace lesních mateřských škol Tereza Valkounová. „Je před námi ovšem ještě hodně věcí. Budeme jednat o parametrech pro zařazování lesních školek do registru,“ dodala. Pokud vše půjde dobře, mohly by se první lesní dětské kluby stát oficiálními školkami již od září. Budou ovšem muset zajistit odpovídající kvalitu vzdělávání včetně pedagogického personálu.

Podle návrhu, který ještě posoudí senát a prezident, je lesní mateřská škola taková, kde probíhá vzdělávání ve venkovních prostorách, zázemí lesní školky nesmí být stavbou.

Více lesních školek

V Česku funguje 140 lesních školek, dá se předpokládat, že po změně pravidel jich může vzniknout více. Zásadní je zařazení školky do rejstříku také pro rodiče předškoláků. Poslanci totiž zároveň schválili povinný poslední rok ve školce. Pokud bude dítě chodit jinam než do oficiální mateřské školy, je na něj pohlíženo jako na dítě v domácím vzdělávání a musí podstoupit v běžné mateřské škole přezkoušení.

Podle svých příznivců mají lesní školky dobrý vliv mimo jiné na kondici dětí, jejich samostatnost a zručnost. Lesní školky mají také podporu ministerstva životního prostředí. „Právě ve věku do šesti let je kontakt s přírodou nezastupitelný a navíc naprosto přirozený. Máme za to, že děti, které si od útlého věku vytvoří vztah k přírodě, k ní v dospělosti přistupují ohleduplně a zodpovědně,“ uvedl před časem náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.