Nájemce holešovické tržnice hrozí Praze arbitráží

Holešovické tržnice

Holešovické tržnice

Dosavadní nájemce Pražské tržnice v Holešovicích, firma s izraelskými kořeny Delta Center, hrozí Praze mezinárodní arbitráží. Důvodem je výpověď nájemní smlouvy ke konci letošního roku.

Podle pražských radních Delta Center dluží městu na nájemném téměř 147 milionů korun. S tím firma nesouhlasí a tvrdí, že od roku 2006, kdy do tržnice vstoupila, žádný dluh nemá. Argumentuje smlouvou, podle níž má roční nájemné činit 109 milionů korun, ale nájemce si může odpočítat náklady, které do areálu tržnice investoval nad rámec běžné údržby. Firma každý rok zasílala městu vyúčtování oprav nad rámec právě ve výši 109 milionů.

„Delta Centrum plánovala areál vlastními náklady ve výši téměř miliardy korun kompletně zrevitalizovat,“ zdůrazňuje ředitel společnosti Doron Maoz. Ateliér CMC Architects vypracoval studii budoucí podoby komerčního a společenského areálu. Praha loni na jaře záměr prezentovala veřejnosti. „V listopadu 2011 se do jednání vložil předseda tehdejšího výboru pro hospodářskou politiku a informatiku zastupitelstva a bývalý náměstek primátora Milan Richter,“ tvrdí Maoz s tím, že výbor vzápětí navrhl vypovědět smlouvu kvůli údajnému dluhu.

Podle Delta Center je skutečným důvodem zájem vlivného investora o území tržnice. „Pozemek v sousedství vlastní společnost Prominecon, dříve Navatyp, která spravuje výraznou část majetku města a od magistrátu, městských částí i městských společností dostává zakázky,“ tvrdí Maoz. „Jsme připraveni bránit svá práva soudní cestou, v případě nutnosti i pomocí mezinárodní arbitráže,“ zdůrazňuje.