Náměstci ministerstev půjdou příkladem, českým exportérům poradí osobně

Czech Trade

Czech Trade Zdroj: CTK

Náměstek ministra zahraničních věcí (MZV) Martin Tlapa a Vladimír Bärtl jeho protějšek z resortu průmyslu a obchodu (MPO), chtějí jít příkladem úzké spolupráce při podpoře českého exportu. V nově vzniklém Klientském centru agentury Czech Trade, které v říjnu iniciovali, budou osobně úřadovat.

Oba náměstci se za přepážkou objeví 5. listopadu a 10. prosince, vždy odpoledne. Nebudou ovšem obsluhovat zájemce z ulice, nutná je předchozí e-mailová rezervace termínu.

Klientské centrum je vývěsním štítem Jednotné zahraniční sítě MZV a MPO, kde by zájemci o vývoz českého zboží a služeb měli dostat komplexní péči v oblasti poradenství a konzultací. Základní servis je zdarma, služby jako průzkum trhu nebo zjišťování bonity zahraničních partnerů centrum zpoplatňuje. Prostřednictvím ambasád a poboček Czech Tradu je schopno zajistit pomoc ve více než 90 zemích světa. Hotový je katalog služeb, počátkem příštího roku by se na webu měla objevit také interaktivní mapa globálních oborových příležitostí.

Novinkou v ekonomické diplomacii má být i změna hodnocení zastupitelských úřadů. Pracovníci ambasád a konzulátů budou muset od příštího roku sledovat také spokojenost klientů, kteří se na MZV obrátí. Černínský palác chce monitorovat i růst exportu jednotlivých firem do zemí, kde podnikatelé využijí podpůrných služeb velvyslanectví.