Nebezpečná novinka: počet úrazů v práci po sestupném trendu roste

Stavba mostu

Stavba mostu Zdroj: FCC Construccion

Státní úřad inspekce práce poukázal na nežádoucí trend. Počet úrazů v zaměstnání v letošním roce vzrostl, a to poměrně výrazně. Zatímco loni v období leden až květen bylo evidováno na 16 131 pracovních úrazů, letos číslo poskočilo na 18 280 úrazů, tedy o více než 13 procent. Kde bývá nejčastěji problém? Firmy dle expertů kvůli špatné ekonomické situaci šetří a zanedbávají důraz na bezpečnost a ochranu zdraví při práci (BOZP).

„Přes zvýšený počet kontrol ze strany inspekce práce v praxi registrujeme u některých firem pokles vědomí odpovědnosti za stav BOZP, což má za důsledek zvýšení úrazovosti. Příčinou může být ekonomický tlak na firmy a jejich hledání úspor. BOZP, bohužel, bývá často první na ráně,“ upozornil Milan Pavelčík z inspekční společnosti Bureau Veritas, která se bezpečností práce zabývá po celém světě.

Statistika Státního úřadu inspekce práce je překvapivá, protože z dlouhodobého hlediska byla v posledních letech co do počtu úrazů zaznamenána sestupná tendence. Zatímco v roce 2006 bylo evidováno 68 062 pracovních úrazů, o pět let později to již bylo jen 42 272 úrazů. V loňském roce se toto číslo snížilo o další dva tisíce na 40 205. Nicméně letošní údaje prozatím naznačují konec poklesu a nárůst zraněných při výkonu práce.

„Zkušenosti z naší praxe ukazují, že k úrazům často dochází kvůli lehkomyslnému přístupu zaměstnanců k rizikům jak v administrativě, tak ve výrobě. Například jsme šetřili destruktivní poranění ruky, kdy zaměstnanec svévolně odstranil ochranný kryt na lisu. Při následné kontrole za necelý měsíc náš inspektor zjistil, že nová obsluha tohoto lisu má opět odstraněný kryt a manipuluje rukou v nebezpečném prostoru stroje,“ dodal Pavelčík.

Těžkých případů naštěstí ubývá

Pozitivní zprávou je, že počet smrtelných úrazů se v období leden až květen proti loňskému roku nepatrně snížil a to ze 42 na 39. Stejně je tomu se závažnými úrazy, tedy těmi, kvůli kterým byl zaměstnanec hospitalizován více než pět dní.

Jejich počet se proti loňsku snížil z 552 na 518. Naopak výrazný nárůst je patrný u úrazů vyžadující pracovní neschopnost delší než tři dny, a to z loňských 15 537 na letošních 17 723.

Co se úrazů v práci týká, ne vždy je na vině zaměstnavatel. Mnohdy si mohou za svá zranění zaměstnanci svoji nešikovností, a to i v kanceláři.

„Například jsme šetřili poranění obličeje pracovníka administrativy o hranu stolu, který upadl, protože na pracovišti zakopl o krabici, kterou si pět vteřin předtím sám položil do průchozí komunikace,“ uzavřel Pavelčík s tím, že ve výrobě dochází často k obdobným úrazům, protože zaměstnanci nejsou důsledně vedeni k udržování pořádku na pracovišti.

Pojištění schopnosti splácet – nutnost nebo luxus?

Úrazové pojištění