Nečas: Dohnal povýšil svou samolibost nad dobré jméno NKÚ

František Dohnal

František Dohnal Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal odmítl návrh premiéra Petra Nečase, aby pověřil svého zástupce, který by docházel na jednání vlády kvůli projednávání kontrolních závěrů NKÚ. Píše to dnešní Právo.

Dohnala v červenci prvoinstanční soud odsoudil za zneužití pravomoci úřední osoby a Nečas ho poté na jednání kabinetu odmítl zvát. Kontrolní závěry úřadu tak vláda několik měsíců neprojednává.

Nyní chtěl premiér závěry NKÚ na jednání opět zařadit, ale za přítomnosti jiného zástupce úřadu. Marně. „Jednání pana prezidenta jen ukazuje, že svou ješitnost a samolibost povýšil nad dobré jméno instituce, kterou má reprezentovat, a nikoli poškozovat,“ řekl Právu Nečas.

Premiér považuje za výsměch, aby ministři seděli za jedním stolem s člověkem, který je odsouzený, byť dosud nepravomocně, a on je kritizoval. Dohnal byl odsouzen za to, že odmítl součinnost při poslanecké kontrole svého úřadu.

„Kdokoli v jeho pozici by musel okamžitě odejít už v okamžiku obvinění,“ uvedl Nečas v narážce na své ministry. Politici ale nemají možnost šéfa NKÚ odvolat.