Nečasovo ultimátum: Do týdne dohoda, jinak předčasné volby

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas Zdroj: ctk

Občanští demokraté dávají Věcem veřejným na jednání o budoucí podobě vlády týden. Premiér Petr Nečas a předseda ODS uvedl po zasedání grémia své strany, že chce jednat s partnery o pokračování dosavadní vlády do středy 11. dubna. Dohodu čeká v úterý, ODS nabídla revizi programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV. Jinak bude ODS prosazovat předčasné volby. Přistoupit nechce Nečas na menšinovou vládu, trvá na bezpečné většině ve sněmovně.

Jednání s nejmenší vládní stranou by měla začít ve čtvrtek, v následujících dnech premiér naordinoval koaličním stranám velikonoční volno na rozmýšlení a „zpytování svědomí“. V úterý pak premiér očekává dohodu na další podobě vlády, kterou by pak ministři posvětili o den později na pravidelném zasedání vlády.

Revizi koaliční smlouvy a vládního programového prohlášení Nečas vysvětlil nutnými změnami vyplývajícími z rozpočtových škrtů plánovaných na příští rok. „Je korektní a férové otevřeně sdělit české veřejnosti, které části vládního programu nebudou realizovány z důvodů časového tlaku nebo rozpočtového omezení,“ poznamenal. Součástí vládních úspor má být i zrušení tří ministerstev, která to budou, ale Nečas nechtěl říct.

Součástí chystané úterní dohody podle předsedy ODS musí také být, že vláda za týden schválí kroky nezbytné pro přípravu rozpočtů na roky 2013 a 2014. Na většině z nich se už dohodla porada ekonomických ministrů, jde o zpomalení valorizace důchodů, procentní zvýšení daně z přidané hodnoty a některá další opatření.

„Nejhorší, co tato země potřebuje, je zpochybnění kredibility z hlediska rozpočtové politiky,“ řekl premiér. „V úterý bude dosažena dohoda. Ano nebo ne. Pokud bude, tak tento projekt má šanci,“ zdůraznil.

Koaliční spolupráce by podle Nečase měla pokračovat na základě stávajících poslaneckých klubů. „Já řeknu velmi otevřeně, že v žádném případě nepůjdu do žádného řešení menšinové vlády,“ řekl premiér. Vláda podle něj musí mít ve sněmovně „bezpečnou většinu, to znamená žádné 101, 102 (poslanců)“.

Nečas: Když předčasné volby, tak už v červnu

Pokud strany příští úterý k dohodě nedojdou nebo vláda rozpočtová opatření ve středu nepřijme, ODS navrhne a podpoří urychlené konání předčasných voleb nejlépe v termínu 22. a 23. června letošního roku.

Před případným rozpuštěním sněmovny by ale občanští demokraté považovali za nutné schválit legislativní kroky nutné pro přímou volbu hlavy státu. V případě krachu koaličních jednání předpokládá Nečas intenzivní jednání o předčasných volbách se zástupci TOP 09 a ČSSD.

Vládní krizi odstartovaly v úterý Věci veřejné. Ministři VV měli dnes podat demisi, rozhodlo o tom úterní grémium nejmenší vládní strany. VV ale ráno od svého plánu ustoupily. Podle předsedy Radka Johna tak učinily „na přání“ premiéra Nečase. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) ráno navíc oznámil, že demisi nepodá dnes ani v následujících dnech, neboť nechce vyhrocovat politickou krizi. Podobně se vyjádřila i vicepremiérka a místopředsedkyně strany Karolína Peake. VV mají o situaci ve vládě jednat dnes večer.

Na počátku současné vládní krize bylo zveřejnění zhruba rok starého záznamu rozhovoru mezi bývalou členkou VV Kristýnou Kočí a ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV). Kočí na záznamu údajně hovoří o přípravě puče uvnitř nejmenší vládní strany, o jehož vyvolání měli mít zájem koaliční partneři TOP 09 a ODS.

Výkonná rada ODS se opět sejde ve středu 11. dubna, o den dříve mají společně jednat její poslanci a senátoři.