Nezaměstnanost stagnuje. Situace na trhu práce se obrací, říká analytička

Válcovna trub v Liberty Ostrava

Válcovna trub v Liberty Ostrava Zdroj: Kryštof Nosek

Nezaměstnanost v Česku v listopadu zůstala na říjnové úrovni 2,6 procenta. Počet lidí bez práce od října stoupl nepatrně o 771 na 197 289, což je zároveň nejnižší listopadová hodnota od roku 1996. Vyplývá to z dat ČSÚ.

Zaměstnavatelé nabízeli téměř 339 tisíc volných pracovních míst, proti říjnu se nabídka zhruba o tisícovku pozic rozšířila. Podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové v příštích měsících bude nezaměstnanost stagnovat, případně mírně růst. Loni v listopadu byla míra nezaměstnanosti 2,8 procenta.

Situaci na trhu práce podle Sadílkové nadále ovlivňuje příznivý stav české ekonomiky a odpovídá také klimatickým podmínkám. Do evidence úřadů se začali hlásit první pracovníci ze zemědělství a stavebnictví, včetně osob samostatně výdělečně činných. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických profesích na dělnických, ale i vyšších pozicích.

Podle Raiffeisenbank jsou ale listopadová čísla známkou obratu na trhu práce. „Přestože v listopadu běžně nezaměstnanost dále klesá, tento rok tomu bylo naopak. Nezaměstnaných o pár stovek přibylo. Lze to považovat za první signál obratu na doposud vysátém trhu práce v Česku. Zpomalení, které již delší dobu vidíme na datech z průmyslu i na předstihových ukazatelích, se tak se zpožděním již začíná projevovat na trhu práce," uvedla analytička Eliška Jelínková.

„V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, a to v souvislosti s postupným ukončováním sezonních prací a pracovních úvazků na dobu určitou, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste,“ dodala Sadílková.

Nabídka volných míst se rozrostla proti říjnu o 1217 pozic na 338 670. Nejvíce míst nabízejí zaměstnavatelé v Praze (74 722), kde nezaměstnanost v listopadu stagnovala na 1,9 procenta a je spolu s Jihočeským krajem druhá nejnižší, v Pardubickém kraji je ještě o desetinu bodu nižší.

Nabídky předvánočních brigád se v evidenci úřadů objevují v menší míře a jejich počty výrazně nerostou. Zaměstnavatelé totiž tento problém řeší primárně prostřednictvím pracovních portálů, přes agentury práce, vlastními silami nebo přijímají zaměstnance, kteří se osvědčili v minulosti. Zájem mají například o prodejce pro stánkový prodej, o pomocné prodavače na doplňování regálů, pomocné pracovníky v úklidu a pro vykládku kamionů, skladníky a různé profese v pohostinství či hotelovém provozu.