Nošovický Hyundai používal ve výrobě zakázané látky, odnesl to pokutou

Hyundai

Hyundai Zdroj: Reuters

Továrna Hyundai Nošovice
Hyundai Nošovice, začátek výroby inovovaného modelu i30
Hyundai
Hyundai
Hyundai Motor
6
Fotogalerie

Nošovický výrobce autosedaček Hyundai Dymos používal loni ve výrobě nedovolené těkavé látky. Dostal za to od České inspekce životního prostředí pokutu 150 tisíc korun. 

Proti ní se vedení firmy neodvolalo. Podle inspektorů firma ve svém závodě v Nošovicích v roce 2016 použila při výrobě autosedaček přípravek, který obsahoval až 90 procent těkavých organických látek. Podle platného integrovaného povolení mohla využívat na daném zařízení pouze přípravky s nulovým obsahem těchto látek. "Po dobu používání tohoto přípravku se zvýšil únik plynných znečišťujících látek do ovzduší," uvedla Jandová.

Společnost podle ní porušila zákon o integrované prevenci. "Zvolili jsme relativně nízkou výši pokuty, protože firma tento přípravek používala pouze několik dnů. Společnost se proti uložení sankce neodvolala a rozhodnutí inspekce nabylo v polovině dubna právní moci," řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě Karel Kozubek

Společnost Hyundai Dymos Czech od ČIŽP dostala pokutu i v minulosti. V roce 2016 jí inspektoři oddělení ochrany ovzduší uložili sankci ve výši 130.000 korun také za porušení zákona o integrované prevenci. "Neprováděla kontrolní měření účinnosti filtru s aktivním uhlím tak, jak jí stanovoval schválený provozní řád," dodal Kozubek.