Nové občanky? Problém při výpisu z trestního rejstříku

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

Potřebujete výpis z Rejstříku trestů a máte nový typ občanského průkazu vydávaný od ledna 2012? Čeká vás nemilé překvapení. Tato občanka vám k získání výpisu nemusí stačit. Není na ní totiž uvedeno rodné příjmení držitele.

„Šel jsem si pro výpis na jednu pražskou pobočku sítě Czech POINT v domění, že to vyřídím snadno a rychle. Úřednice mi ale řekla, že protože na mé nové občance není rodné příjmení, musím se prokázat ještě rodným listem. Odešel jsem domů s nepořízenou a musel jsem se vrátit s rodným listem druhý den,“ zlobí se podnikatel z Prahy 4.

Na doložení rodného příjmení při žádosti o výpis z trestního rejstříku trvá ministerstvo spravedlnosti. Na rozdíl od starších občanských průkazů však nové elektronické občanky rodné příjmení neobsahují, protože není považováno za základní údaj nutný k identifikaci držitele.

Ministerstvo vnitra, které zastřešuje síť kontaktních center Czech POINT, se nyní kvůli vzrůstajícímu počtu problémů při vydávání výpisů rozhodlo přistoupit k určité benevolenci. „V tuto chvíli platí pro zaměstnance Czech POINTu doporučení, aby, pokud občan rodný list u sebe nemá, jeho předložení nepožadovali,“ uvádí Jiří Korbel z odbor tisku ministerstva vnitra.

**
Záleží ale na konkrétním úředníkovi, jak se k tomuto doporučení postaví. „V mém případě mi pracovnice na přepážce řekla, že vedoucí jejich pobočky předkládání rodných listů nadále vyžaduje,“ konstatuje podnikatel, kterému zbytečná obstrukce zkomplikovala nabitý pracovní program.

Trvale by měla situaci vyřešit až chystaná novela zákona o základních registrech. Ta počítá s tím, že rodné příjmení se stane takzvaným referenčním údajem. „Na Czech POINTu si tak bude moci obsluha rodné příjmení sama zjistit přímo ze základních registrů,“ vysvětluje Jiří Korbel.

Zatím by si ale zájemci o výpis z Rejstříku trestů měli s sebou raději přinést rodný list. Jinak riskují, že věc při první návštěvě Czech POINTu nevyřídí.

Autor je redaktorem magazínu Profit