Novotný z TOP 09: ANO propáslo šanci, pražskou koalici sestavíme bez něj

Zastupitel Václav Novotný (uprostřed)

Zastupitel Václav Novotný (uprostřed) Zdroj: CTK

Hnutí ANO přešlapováním na místě propáslo šanci, aby se jeho koaličním partnerem stala TOP 09, řekl předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný. V Praze se tak rýsuje koalice bez ANO. TOP 09 bude „primárně“ jednat s ostatními demokratickými stranami, uvedl Novotný po setkání s vyjednávači ANO. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) jsou koaliční rozhovory na začátku.

TOP 09 se dopoledne dohodla s ODS na společném postupu při koaličních rozhovorech. Novotný potvrdil, že potenciálními partnery pro novou pražskou vládu je Trojkoalice a ČSSD, nebo Trojkoalice, Piráti a klub Nezávislých.

V obou případech by koalice měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu. ČSSD, která už dřív „našla programový průnik“ s ANO, zatím situaci komentuje zdrženlivě. „Musíme se v klubu dohodnout co a jak a podle toho se rozhodneme,“ řekl primátorčin náměstek a člen vyjednávacího týmu ČSSD Petr Dolínek.

„ANO promarnilo dva dny, kdy mělo zakázáno s námi mluvit,“ řekl Novotný, o němž se spekuluje jako o jednom z možných kandidátů na primátora. Podle něj členové strany ukázali, že „nejsou zcela svéprávní“ a tím se vyřadili ze hry.

Novotný tím poukázal na dění v ANO, které nejprve rozhodnutím krajského předsednictva zapovědělo vyjednávačům rozhovory s TOP 09, aby o týden později po svolení předsedy hnutí Andreje Babiše vzalo unesení zpět.

Nikdo zatím nemá většinu

Podle primátorky Adriany Krnáčové z ANO budou jednání o možné koalici v Praze ještě pokračovat. „Většinu hlasů v zastupitelstvu zatím nikdo dohromady nedal,“ řekla v reakci na prohlášení Novotného. „Uvidíme, jak se situace vyvine, vše je otevřené,“ dodala primátorka.