Nový ministr zahraničí hned tak nebude. Na tuhle debatu nezbyl čas, řekl Hamáček po jednání se Zemanem

Miroslav Poche a Jan Hamáček (oba ČSSD)

Miroslav Poche a Jan Hamáček (oba ČSSD) Zdroj: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček se v Lánech účastnil jmenování ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), s prezidentem Milošem Zemanem ale nemluvil o nominaci Miroslava Pocheho do čela české diplomacie. Po jednání grémia ČSSD novinářům řekl, že na toto téma nezbyl čas. Předsednictvo ČSSD, které má otázku vedení ministerstva zahraničí řešit, se sejde 31. srpna. Kvůli nesouhlasu prezidenta s nominací ČSSD vede resort Hamáček, který je zároveň i ministrem vnitra.

Zeman v polovině července ČTK řekl, že považuje v současné chvíli otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit ministerstva vnitra i zahraničí, ponechává čistě na něm. Europoslance Pocheho vybralo do čela diplomacie předsednictvo ČSSD v květnu. Zeman ho však s odkazem na to, že zpochybňuje odmítání migračních kvót a českou proizraelskou politiku, odmítl jmenovat. Na osobní schůzce ho vyzval, aby o funkci neusiloval. Sociální demokracie dosud na Pochem trvá.

K činnosti vybízí premiéra Andreje Babiše (ANO), který naopak hovoří o tom, že příslušné návrhy na Hrad doručil a řešení by měla hledat především sociální demokracie.

Hamáček situaci v čele resortu označuje za dočasnou. Při jeho nástupu Poche prohlásil, že bude v Černínském paláci působit jako nehonorovaný politický tajemník. Hamáček ale v první polovině července poslancům zahraničního výboru řekl, že Poche zatím na ministerstvu v žádné oficiální funkci není.