ODS musí po volebním neúspěchu obracet každou korunu

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Zdroj: Michal Krumphanzl, CTK

Občanští demokraté řeší, kde po neúspěchu ve sněmovních volbách ušetřit. Ze sídla na pražské Pankráci se zatím stěhovat nebudou, možná ale omezí provoz. Novinářům to po jednání výkonné rady řekl úřadující předseda Martin Kuba. Širší vedení strany také vyzvalo strany, které vedou koaliční jednání, aby co nejdříve sestavily vládu opřenou o většinu ve Sněmovně. O vládě spolu jedná ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Podle Kuby ODS, která dostane na příspěvcích od státu výrazně méně než po minulých volbách, není na dně, ale musí se uskromnit. „Jsme na to připraveni. Budeme o tom diskutovat s předsedy regionů,“ uvedl bez bližších podrobností Kuba. První úsporná opatření by podle něho mohla začít od začátku ledna. „Neplánujeme změnu sídla, jen diskutujeme, zda bude upraven provoz a jestli budeme potřebovat využívat všechny prostory,“ dodal úřadující šéf strany.

Náklady na předvolební kampaň podle ODS činily do 40 milionů korun, zhruba stejnou částku strana získá na příspěvcích od státu.

Kauza Nagyová-Nečas

Vedení strany diskutovalo také o nedávném vyloučení Jany Nečasové (dříve Nagyové) ze strany. Kuba označil rozhodnutí místního sdružení ODS Praha Zličín za standardní proces. Nečasová byla podle sdružení vyloučena kvůli porušení stanov. Kuba zopakoval, že Nečasová se proti rozhodnutí může odvolat k oblastnímu smírčímu výboru a věc se proto bude řešit na regionální úrovni. „Vyčkáme na jejich stanoviska,“ poznamenal Kuba.

Kvůli vyloučení své ženy uvažuje bývalý premiér a předseda ODS Petr Nečas o odchodu ze strany. Na dotaz novinářů, zda se tím dnes vedení zabývalo, místopředsedkyně Miroslava Němcová řekla, že pro to nebyl důvod. Podle ní má strana přes 21 tisíc členů a nemůže se jednomu z nich věnovat více než ostatním.

Volební kongres: změny organizační struktury a stanov

Výkonná rada se zabývala rovněž přípravou volebního kongresu, který se uskuteční 18. a 19. ledna v pražském hotelu Clarion. Podle Kuby by se na kongresu mohlo diskutovat o změně organizační struktury a stanov. Někteří straníci navrhují omezení počtu místopředsedů. Lednová volba bude ale ještě podle platných stanov.

Fiala, nebo Němcová?

Na šéfku strany chce na kongresu kandidovat dosavadní místopředsedkyně Němcová. Místní sdružení v Brno-střed, do kterého nedávno vstoupil exministr školství a bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala, by rádo v čele strany vidělo právě Fialu. Podle Němcové je logické a dobré, že se objevují i jiní kandidáti. Jak volba dopadne, rozhodnou až delegáti na kongresu, dodala.

Výkonná rada podle Němcové schválila také pravidla pro sestavování kandidátek pro volby do Evropského parlamentu a doplňovací volby do Senátu na Zlínsku. Udělila také licenci oblastnímu sdružení v Praze 12, které bylo na začátku letošního roku kvůli problémům v členské základně zrušeno.