ONLINE: Pokud neplatí stojednička, TOP 09 chce rozpustit sněmovnu

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok Zdroj: ctk

Poslanci dnes rozhodnou o dalším osudu vlády Jiřího Rusnoka. Důvěru jí slíbili vyslovit poslanci ČSSD, KSČM a VV, proti nim ale stojí bývalá vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM, která měla disponovat 101 hlasy. Jednota pravice se ale začíná drolit. Poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián totiž opustí před hlasováním o důvěře jednací sál. Lavíruje i Karolína Peake. Nezařazení poslanci Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka oznámili podporu kabinetu. Události sledujeme online.

Česko by mohlo dlouhé týdny zůstat bez kabinetu, který by měl důvěru. Pokud by ji totiž dnes vláda Jiřího Rusnoka nedostala, nechystá se prezident Miloš Zeman pověřit sestavením další vlády někoho jiného dokud se nevyšetří kauza Jany Nagyové. A pokud by Rusnok skutečně důvěru nezískal, což se zatím zdá pravděpodobnější, chce sociální demokracie požádat o další pokus o sestavení vlády. Jednání Sněmovny předcházel projev Miloše Zemana.

Proti Rusnokově vládě bude vedle stran bývalé pravicové koalice hlasovat také dvojice poslanců NS-LEV 21 a bývalý politik ODS Michal Doktor. Pro kabinet naopak zvedne ruku Josef Dobeš (Hnutí pro sport) a nezařazení poslanci Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka.

SLEDUJEME ONLINE

21:12Poslanci odmítli Rusnoka

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru sněmovny. Pro kabinet zvedlo ruku 93 poslanců zejména někdejší opozice, což nestačilo. Bývalá koalice byla proti, ale ne většinou 101 hlasů. I pravicové strany proto hned začaly hovořit o předčasných volbách. Jednací sál při hlasování skutečně opustili, tak jak slíbili, poslanci ODS Jan Florián a Tomáš Úlehla i šéfka LIDEM Karolina Peake.

20:38TOP 09 bude pro předčasné volby

TOP 09 podá žádost o svolání mimořádné schůze za účelem rozpuštění Sněmovny, pokud se ukáže, že v ní není 101 hlasů pro vládu Miroslavy Němcové. Dohodlo se na tom všech 42 poslanců klubu TOP 09 a STAN. Reagovali tak na informace o dvojici poslanců ODS, kteří nebudou hlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka.

20:22Peake změnila názor jako jediná z LIDEM

Všichni členové poslaneckého klubu LIDEM kromě předsedkyně Karolíny Peake budou hlasovat proti vládě. Peake potvrdila, že pokud Úlehla a Florián opustí jednací sál, odejde i ona.

19:50Pro kabinet i Škárka

Ruku pro kabinet Jiřího Rusnoka zvedne také další nezařazený poslanec Jaroslav Škárka. Vláda tak má jistých 93 poslanců.

19:31Dohoda o stojedničce neplatí

„ODS znovu podtrhla svého lídra, dohoda o deklarované stojedničce neplatí a nemá cenu v ní pokračovat,“ prohlásila v České televizi v reakci na oznámení Úlehly a Floriána šéfka LIDEM Karolína Peake.

19:19Kočí pro Rusnoka

Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí bude hlasovat pro úřednickou vládu. Dosud odmítala prozradit, jak se zachová.

18:51Koalice už nemá 101 hlasů proti vládě

Poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián z ODS oznámili, že před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě opustí jednací sál.

18:32Změní se politický režim?

Podle Kalouska se dnes nebude hlasovat o prioritách v rámci systému parlamentní demokracie. „My budeme hlasovat o změně režimu, zda ji chceme změnit na poloprezidentský systém.“

17:20Nejvtipnější poslanecký poznatek dnešního dne

Viktor Paggio( LIDEM): Vykrmili jste si aligátora, a teď nevíte co s ním

16:35Paroubek kritizuje všechny, vidí jen zmar

Někteří bývalí ministři, kteří z minulé vlády kvůli aférám odstoupili, jsou proti Janu Fischerovi úplná neviňátka, uvedl ve Sněmovně Jiří Paroubek. Současný stav mnohým připadá jako před rokem 89. Paroubek vidí Česko jako rozkradenou republiku plnou marnosti.

16:00ČSSD vnímá Rusnokovu vládu jako udržovací

ČSSD vnímá úřednickou vládu Jiřího Rusnoka jako přechodnou a udržovací a kabinet by tomu měl přizpůsobit svůj program i personální politiku, řekl ve Sněmovně předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podobně jako šéf KSČM Vojtěch Filip ostře kritizoval bývalý koaliční kabinet. ČSSD i KSČM budou hlasovat pro důvěru Rusnokově vládě, v souvislosti se záporným postojem stran bývalé koalice ji ale patrně nezíská.

14:57Schwarzenberg: Rusnok je jen mluvčím prezidenta

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga bylo správné, že Rusnok představil pouze program vlády. „Není to vláda odborníků. Je to vláda pana prezidenta,“ řekl. Rusnoka označil za „prázdným titulem načinčaného mluvčího pana prezidenta“.

14:51Klasnová: Rusnok má naši důvěru

„Ačkoliv máme výhrady k některým ministrům, shodli jsme se na většině programových priorit,“ uvedla šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Strana proto vládu podpoří. „Jsme přesvědčeni, že pod staronovou vládou Miroslavy Němcové by státní zástupci čelili velkým tlakům a Ištvan by byl velmi rychle vyštván,“ dodala.

  1. ———–

14:48ODS se postaví proti vládě

„Vláda není ani vládou odborníků, ani úředníků. Krizových manažerů možná, pokud se to bere tak, že sem tam umí vyvolat nějakou krizi,“ uvedl Marek Benda. Dodal, že ODS Rusnokovu vládu nepodpoří.

14:39Benda: je načase změnit ústavu

Prezident svým chováním během jmenování nové vlády ukázal, že česká ústava potřebuje změnu, která přesněji vymezí pravomoci hlavy státu, uvedl místopředseda ČSSD Marek Benda. Kritizoval také Rusnokův dlouhý projev. „Pan premiér nás skoro uspal,“ řekl.

14:33Schůze sněmovny pokačuje

Jednání Poslanecké sněmovny po polední pauze pokračuje, jako první vystoupil místopředseda ČSSD Marek Benda.

13:03Zaorálek vyhlásil polední pauzu

Premiér Jiří Rusnok domluvil. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek vyhlásil do 14:30 polední pauzu.

12:49Rusnok hovoří už déle než půl hodiny

Řečnický půltík v Poslanecké sněmovně už přes 30 minut ovládá premiér Jiří Rusnok, kteří čte programové prohlášení své vlády. Aktuálně je na sedmé straně jedenáctistránkového domumentu.

12:13Rusnok: Chceme obnovit důvěru lidí v politiku

Vládu tvoří krizoví manažeři jednotlivých rezortů, kteř nejsou nijak politicky angažovaní, uvedl premiér Jiří Rusnok. „Vláda, která se nazývala vládou rozpočtové odpovědnosti, nám zanechala nejvyšší relativní růst schodku veřejných financí v novodobé historii,“ dodal s tím, že jeho kabinet se chce pokusit nejen o nápravu veřejných financí, ale také obnovit důvěru občanů v politiku.

11:48Kalousek: Zemanův postup při jmenování vlády byl „zoufale nekompetentní“

Prezident Miloš Zeman svým dnešním projevem před poslanci ani tak nepodpořil vládu Jiřího Rusnoka, jako marně hájil svůj „zoufale nekompetentní postup“ při jejím jmenování, řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl hlavním terčem Zemanovy kritiky. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga hlava státu naznačila, že si Sněmovna může dělat, co chce, on se o její názory ale starat nebude.

Vládní tým netrpělivě čeká na výsledek klíčového hlasováníVládní tým netrpělivě čeká na výsledek klíčového hlasování|ctkVládní tým netrpělivě čeká na výsledek klíčového hlasování

11:41Dokud neskončí kauza Nagyová, Zeman žádnou další vládu nejmenuje

Dokud neskončí vyšetřování v kauze kolem někdejší nejbližší spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové, prezident Miloš Zeman nepodnikne případný druhý pokus o sestavení vlády. Zeman to dnes řekl poslancům a podotkl, že vyšetřování potrvá ještě řádově týdny. Jeho základem je podle Zemana postupné odhalování propojení některých politiků a politických struktur s takzvanými kmotrovskými mafiemi.

11:30Po příštích volbách jmenuje Zeman premiérem vítěze

Po parlamentních volbách jmenuje prezident Miloš Zeman premiérem vítěze hlasování. Uvedl to ve Sněmovně. Vyslovil také obavu, že kdyby se vrátila bývalá koalice, je možné, že by některý z ministrů musel svůj úřad řídit z vězení a zároveň by se vrátila smutná doba s Miroslavem Kalouskem.

11:13Zeman: Vláda má podporu zaměstnanců i zaměstnavatelů

Podle prezidenta je kabinet Jiřího Rusnoka první českou vládou, která má podporu zbývajících členů tripartity. Prezident podle svých slov jmenoval vládu Jiřího Rusnoka, protože věřil, že to povede k rozpuštění Sněmovny. V případném druhém pokusu musí prý přihlížet k reálnému rozložení sil. Zároveň uvedl, že sice nesouhlasí se všemi kroky Rusnokova kabinetu - nelíbilo se mu například odvolání šéfa Národního divadla - i tak je ale prý jasně lepší než ten Nečasův.

Prezident Miloš Zeman řeční ve Sněmovně před hlasováním o důveřePrezident Miloš Zeman řeční ve Sněmovně před hlasováním o důveře|ctkPrezident Miloš Zeman řeční ve Sněmovně před hlasováním o důveře.

11:09Zeman: Rusnok se už začal osvědčovat

Podle prezidenta nová vláda už stihla prosadit řadu prospěšných kroků. Jmenoval například zvýšení minimální mzdy, nalezení společné řeči s kraji a ukončení sporů ministerstva zahraničí s Hradem.

11:03Zeman: Nečasovu vládu ve skutečnosti řídil Kalousek

„Při vší úctě k panu poslanci Petrovi Nečasovi jsem hluboce přesvědčen, že faktickým premiérem byl v uplynulých letech Miroslav Kalousek,“ řekl Zeman. Podle něj by místopředseda TOP 09 fakticky řídil i případnou vládu v čele s Miroalvou Němcovou*

10:56Zeman předstoupil před poslance

Prezident Miloš Zeman zahájil schůzi Poslanecké sněmovny svým projevem. Na úvod řekl, že ponechat po vypuknutí vládní krize moc v rukou bývalé koalice by bylo nejhorší možné řešení. „Tato vláda měla prokazatelně nejnižší důvěru občanů České republiky za celou historii novodobého českého státu,“ dodal prezident.

10:47Petráň se omluvil ze zdravotních důvodů

Jiřímu Rusnokovi bude chybět jeden ze slíbených hlasů. Poslanec VV Miroslav Petráň se ze schůze Sněmovny omluvil ze zdravotních důvodů.

Místopředseda KSČM Jiří DolejšMístopředseda KSČM Jiří Dolejš|ctkMístopředseda KSČM Jiří Dolejš před začátkem schůze. Jeho strana Rusnoka podpoří.

10:38Zeman dorazil do Sněmovny

Prezident Miloš Zeman přišel do Poslanecké sněmovny, kde na úvod jednání o důvěře pronese projev.

10:20Rusnok na poslední chvíli přesvědčoval poslance LIDEM. Neuspěl

Předseda vlády Jiří Rusnok se dnes ráno pokoušel zlomit Liberální demokraty, aby změnili názor a podpořili jeho vládu. Premiér ale neuspěl, většina poslanců strany odešla před jednáním a zbývající trojici se mu přesvědčit nepodařilo.

10:14Paroubek je proti Rusnokovi i Němcové

Dvojice poslanců strany LEV 21, vedené bývalým premiérem Jiřím Paroubkem, bude hlasovat proti důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Expředseda ČSSD dodal, že je i proti případné vládě bývalé koalice v čele s Miroslavou Němcovou (ODS). Druhý pokus k sestavení vlády by podle něj měl získat předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

10:10Jednání Poslanecké sněmovny se nejméně o 15 minut odkládá.

Začátek jednání Sněmovny byl odložen, nefunguje hlasovací zařízení. Podle předsedkyně dolní komory Miroslavy Němcové (ODS) jej poškodila noční bouře. Plán je takový, že poslanci by měli v 10:45 přerušit úvodní část schůze. O pět minut později by měl dorazit prezident Miloš Zeman a k poslancům promluvit.

Martin Čaban: Sobotka pochopil. Držme mu palce