Ostravské drama. Radní Baník zachrání, i když nejdřív dělali drahoty

Baník Ostrava

Baník Ostrava Zdroj: ctk

Zadlužený fotbalový klub Baník Ostrava má šanci na udržení v první lize. Ostravští městští zastupitelé na dnešním jednání v opakovaném hlasování nakonec podpořili odkup areálu na Bazalech, kde fotbalisté hrají. Město za něj zaplatí přes 114 milionů korun.

Klub s více než devadesátiletou historií pomoc města nutně potřeboval. Už v úterý mu vyprší lhůta na odvolání pro udělení licence, kterou jako jediný z účastníků první ligy zatím nedostal. Důvodem jsou hlavně vysoké dluhy.

Pomoc přišla až "v prodloužení"

Hlasování se opakovalo na základě požadavku na jeho revokaci. Při prvním hlasování přitom materiál neprošel.

Město o pomoci Baníku jednalo už poněkolikáté, dosud se však nikdy na definitivním řešení nemohlo shodnout. Ke schválení návrhu bylo potřeba minimálně 28 hlasů, tedy nadpoloviční většina pětapadesátičlenného zastupitelstva. Návrh při prvním hlasování neprošel o jediný hlas. Pro hlasovalo 27, proti 12 a zdrželo se osm zastupitelů. Usnesení se ale nakonec revokovalo a v opakovaném hlasování se pro vyjádřilo 29 zastupitelů, 12 bylo proti a sedm se zdrželo. Své původní stanovisko změnili Vojtěch Mynář (ČSSD) a Tomáš Mrázek (TOP 09), kteří se v prvním hlasování zdrželi.

Klub si prošel "klinickou smrtí"

„Baník si zažil pár minut klinické smrti,“ řekl několik minut po opakovaném hlasování spolumajitel klubu Petr Šafarčík s tím, že pro klub je to obrovský závazek.

Město, jež v tomto roce hospodaří s rozpočtem zhruba sedm miliard korun, původně zvažovalo, že by odkoupilo 100 procent akcií společnosti Bazaly. Tento návrh byl ale z dubnového jednání zastupitelstva stažen, protože město chtělo pro sebe vyjednat vyváženější podmínky. Vedení města se nakonec rozhodlo, že před koupí akcií upřednostní odkup nemovitostí.

Podle původního odhadu společnosti PricewaterhouseCoopers mají nemovitosti reálnou tržní hodnotu 111,5 milionu korun. Dalším znaleckým posudkem, který si město nechalo zpracovat, byly nemovitosti oceněny na zhruba 115,6 milionu korun.

Majitelé: Zadlužení klubu snižujeme

Šafarčík se snažil zastupitele přesvědčit už během jednání. Připomněl, že když klub před více než rokem přebíral, byl na tom Baník podstatně hůře. Podle Šafarčíka se novému vedení podařilo stabilizovat provozní hospodaření klubu a o 30 milionů korun snížit dluhy předchozího majitele. Zároveň uvedl, že dluhy Baníku byly asi o 60 milionů korun vyšší, než noví majitelé původně předpokládali.

Baník je historicky nejúspěšnějším fotbalovým klubem Moravy a Slezska. Jeho dres oblékali či stále oblékají bývalí čeští reprezentanti Marek Jankulovski, Milan Baroš, Tomáš Galásek, Václav Svěrkoš, Libor Sionko, Radek Slončík, Pavel Srníček nebo Martin Čížek.

Baník se bankrotu nebojí