Pandemie dopadla i na lukrativní byznys právníků, kanceláře snižují mzdy

Soud, ilustrační foto

Soud, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

„Od dubna jsme přistoupili k dočasnému snížení mezd, kde nicméně zohledňujeme princip solidarity, ale také výkonnosti,“ říká Jaroslav Havel, managing partner kanceláře Havel & Partners.
Jaroslav Havel, managing partner největší české a slovenské advokátní kanceláře Havel & Partners
3
Fotogalerie

Nejen autoprůmysl nebo cestovní ruch pociťují dopady koronakrize. V sektoru služeb zasáhly vedle řady profesí i daňové poradce a také velké advokátní kanceláře. Některé musely až o pětinu snížit mzdy a odměny svých zaměstnanců a spolupracovníků. Šetří i na pronájmech a marketingu.

Úsporným krokům se nevyhnula ani největší česká a slovenská advokátní kancelář Havel & Partners. Působí v ní 220 právníků a daňových poradců, 150 advokátů a 500 spolupracovníků. „Od dubna jsme přistoupili k dočasnému snížení mezd, kde nicméně zohledňujeme princip solidarity, ale také výkonnosti,“ řekl managing partner kanceláře Jaroslav Havel.

S výjimkou zaměstnanců s nejnižší mzdovou hladinou a právniček na mateřské dovolené s částečným úvazkem byly ostatním pracovníkům dočasně sníženy mzdy o deset až dvacet procent. „Všem, kteří splní určitá motivační výkonnostní kritéria, bude nicméně na konci každého měsíce jejich mzda částečně nebo úplně dorovnána. Snížení tedy dosáhne pěti až deseti procent,“ dodal Havel.

Zdroje blízké trhu uvádějí, že potíže mají i české pobočky nadnárodních právních kanceláří. Například Deloitte Legal, v níž pracují desítky právníků a advokátů, však na dotazy deníku E15 nereagovala.

Šéf České advokátní komory Vladimír Jirousek problémy nevyvrací. „Na základě informací řady zejména pražských kolegů pouze obecně vím, že v průběhu dubna až června docházelo zejména u velkých kanceláří a ve vztahu k velkým klientům k dočasnému snižování paušálních odměn,“ uvedl s tím, že komora údaji o mzdách a odměnách v advokacii nedisponuje.

„Za svou ostravskou advokátní kancelář se čtrnácti zaměstnanci mohu sdělit, že ke snižování mezd a odměn letos nedošlo. S ohledem na druh naší agendy jsme nezaznamenali ani pokles zájmu klientů,“ podotkl Jirousek.

Naopak AK Císař, Češka, Smutný už recesi pocítila. „Nejen vedení naší kanceláře, ale i všichni její pracovníci dělají vše pro to, aby na snižování mezd a odměn nedošlo. Určitá úsporná opatření jsou v takto složité a nepředvídatelné době nutná, zatím se nám je ale daří provádět v jiných rozpočtových kapitolách,“ uvedl partner kanceláře Jan Sůra.

Pro Havel & Partners je prioritou vyhnout se propouštění. „Proto jsme se s některými kolegy dohodli, že přejdou na jinou pozici nebo dočasně změní náplň práce či zaměření. To se týká jak zaměstnanců back office, tak právníků,“ upřesnil Jaroslav Havel.

Advokátní kanceláře se nyní připravují na dopady krize ve druhém pololetí. Kromě zvýšení podílu variabilní složky odměňování se s dodavateli a pronajímateli dohadují na slevách. Situaci přizpůsobují i svoje marketingové aktivity.

„Neznamená to ale, že pouze šetříme. Urychlili jsme některé projekty v rámci naší digitální strategie nebo v oblasti informačních technologií, abychom byli schopni obratem reagovat na případná další omezení přijatá kvůli druhé vlně epidemie,“ dodal Havel.

Z aktuálních dat Svazu průmyslu a dopravy, který shromažďuje údaje i ze sektoru služeb, plyne, že koronakrize dosud zasáhla třetinu ze 4,5 milionu zaměstnanců v Česku. Propad počtu zakázek o více než pětinu zaznamenalo přes padesát procent firem.