Peníze v Česku zdražilo zvyšování sazeb v USA

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Zdroj: ČTK

ČNB
ČNB
Česká národní banka
4
Fotogalerie

Za zvýšením sazeb Českou národní bankou stojí slabá koruna, která utrpěla kvůli úprku investorů z rozvíjejících se trhů. 

Přísnější měnová politika amerických centrálních bankéřů způsobila, že peníze zdražují i v České republice, což ukazuje na provázanost světových finančních trhů.

Kvůli růstu sazeb v USA totiž začal posilovat americký dolar a zároveň se zvyšovat výnos u amerických státních dluhopisů na atraktivní hranici tří procent, což vyvolalo odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů neboli emerging markets. Investoři totiž raději koupí americké státní dluhopisy, než by riskovali.

Měny těchto zemí včetně české koruny proto začaly v minulých měsících silně oslabovat. „Koruna je ve vleku globálních vlivů,“ uvádí hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Svou roli podle něj může hrát rovněž situace v Turecku. Tam od začátku roku prudce oslabuje turecká lira, která se v závěru týdne dostala na rekordní minimum vůči dolaru, když jeden dolar stál 5,1 liry. Us Interest Rate

Důvodem posledního oslabení byly americké sankce uvalené na dva turecké ministry prezidenta Tayyip Erdogana kvůli zadržování amerického pastora obviněného z podpory terorismu.

„Investoři dávají všechny emerging markets do jednoho pytle a moc nerozlišují, což pak táhne dolů všechno,“ popisuje chování investorů Kovanda. Na to ovšem doplácí i stabilní středoevropské země včetně České republiky.

Koruna je tak proti očekáváním České národní banky slabší, což vedlo centrální bankéře ke zvýšení klíčové úrokové sazby z rovného jednoho procenta na 1,25 procenta, kde byla naposledy na konci roku 2009. „Protože je koruna v tuto chvíli pod vlivem globální nejistoty a neposiluje dostatečně rychle, bylo dle ČNB nutné sáhnout k dalšímu zvýšení sazeb,“ uvádí hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Pokud bude koruna dál vůči euru slabší a budou přetrvávat inflační tlaky v ekonomice, s čímž centrální banka počítá, tak může velice rychle následovat další zvýšení sazeb ČNB.

„Rozhodně nelze vyloučit, že další krok bude následovat poměrně brzy. Pokud budou ty stávající podmínky přetrvávat, tak je prostor již při nejbližším zasedání,“ uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Již v září tak cena peněz může opět vzrůst.
Sazby centrální banky totiž určují cenu úvěrů a vkladů v celé ekonomice. Na zdražení peněz proto postupně banky zareagují.

Centrální banka nicméně počítá, že koruna postupně začne opět posilovat vůči euru. Na začátku příštího roku posílí kurz podle Rusnoka pod 25 korun za jedno euro.