Centrální banka chce silnější korunu. Další zvýšení sazeb může přijít brzy, tvrdí Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok na úterní tiskové konferenci

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok na úterní tiskové konferenci Zdroj: ČTK

ČNB
2
Fotogalerie

Tohle se stalo poprvé za jedenáct let. Rada České národní banky na dvou zasedáních po sobě zvýšila úrokové sazby, a to navzdory svým dřívějším prognózám. Ta základní, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta. ČNB zároveň zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,2 procenta, pro příští rok odhad ponechala na 3,4 procenta. 

„Prostor pro dřívější zvyšování (úrokových sazeb) vytvořila zejména odchylka ve vývoji kurz koruny, daná globálními vlivy, přispěly k tomu i faktory v domácí ekonomice,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Banka dosud počítala s tempem růstu na úrovni 3,9 procenta.

Rusnok připustil, že brzy může následovat další zvyšování úrokových sazeb. „Rozhodně nelze vyloučit, že další krok bude následovat poměrně brzy. Pokud budou ty stávající podmínky přetrvávat, tak je prostor již při nejbližším zasedání. Tedy pokud by přetrvával kurzový šok a pokud budou přetrvávat inflační tlaky v české ekonomice. U toho prvního si netroufám předpovědět, u toho druhé to bude splněno,“ dodal guvernér.

Důvodem zvýšení sazeb je podle analytiků tuzemský ekonomický vývoj. Výrazně rostou mzdy, síla koruny zaostává za očekáváním a inflace je nad dvouprocentním cílem ČNB.

„Koruna měla podle dřívějších předpokladů ČNB posilovat rychleji, a ochlazovat tak postupně přehřívající se ekonomiku,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. „Protože je koruna v tuto chvíli pod vlivem globální nejistoty a neposiluje dostatečně rychle, bylo dle ČNB nutné sáhnout k dalšímu zvýšení sazeb.“ 

Krok centrální banky byl podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče nevyhnutelný. „V kontextu vyšší inflace a zaostávání kurzu koruny neměla bankovní rada důvod otálet,“ myslí si Jáč. 

Vývoj kurzu koruny k euru:

EURCZK Chart

Ekonomové předpokládají další zvyšování sazeb ještě v průběhu letoška. „Ve druhé polovině roku porostou sazby rychleji, než se dosud předpokládalo. Nelze vyloučit ještě dvě zvýšení sazeb v letošním roce,“ okomentoval krok centrální banky Lukáš Kovanda.

Zároveň upozornil, že naposledy ČNB zvýšila úrokové sazby dvakrát za sebou před 11 lety. ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby na posledním měnovém zasedání na konci června. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,25 procentního bodu.

V případě inflace ČNB odhad pro třetí čtvrtletí příštího roku zvýšila na 2,1 procenta. V květnové prognóze počítala s 1,8 procenta. Pro čtvrté čtvrtletí 2019 odhad banka zvýšila na dvě procenta z předchozích 1,9 procenta. Podle progńozy by inflace měla nad dvouprocentní hranicí zůstat přinejmenším do poloviny příštího roku.

Koruna na rozhodnutí v prvních momentech reagovala nepatrným posílením. Ve 13:05 se obchodovala za zhruba 25,60 korun za euro.

ČNB zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada zvýšila o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Krok centrální banky už na Twitteru kritizoval majitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. „Povede to k dalšímu zdražování hypoték. To společně s výrazným zpřísněním podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů odstřihne od vlastního bydlení desetitisíce domáčností,“ uvedl Korec.

Naopak podle mluvčí developerské společnosti Central Group Marcely Fialkové nelze zdražování hypoték přinejmenším v nejbližších měsících očekávat. „Minimálně do konce září, kdy začnou platit zpřísněná opatření ČNB vůči žadatelům o hypotéku, totiž banky budou i nadále soupeřit o klienty. Nyní proto i přes zvýšení sazeb očekáváme velkou poptávku po nákupech nemovitostí na úvěr,“ uvedla.

Jak se dostat k bydlení v době zvyšujících se sazeb? Odpoví magazín Chceš bydlet >>>

Video placeholde
Magazín E15 Chceš bydlet? • E15