Penta jedná o koupi nemocnice Vrchlabí, zájem má i bývalý senátor Dryml

Nemocnice Vrchlabí

Nemocnice Vrchlabí Zdroj: nemocnice.vrchlabi.cz

Investiční skupina Penta jedná o koupi soukromé Česko-německé horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí na Trutnovsku. Řekl to jednatel nemocnice Jaroslav Fiala. Majitelem nemocnice je podnikatel Alexandr Seidl. Zájem o koupi nemocnice má i její bývalý ředitel a bývalý senátor Vladimír Dryml, kterému vyjadřuje podporu část zaměstnanců nemocnice.

Mluvčí Penty Ivo Mravinac zájem Penty o nemocnici Vrchlabí potvrdil. „Penta jedná v celé řadě zdravotnických zařízení. Je to sektor, do kterého chce v Česku vstoupit,“ řekl. Jednání o Vrchlabí blíže nekomentoval. V samotné nemocnici v minulých dnech vznikla petice za opětovné jmenování Drymla do jejího čela a za prodej nemocnice Drymlovi.

„Čtyři měsíce po zrušení pozice ředitele je z pohledu zaměstnanců i odborářů základní odborové organizace, která v nemocnici působí, situace nadále neúnosná a dlouhodobě neudržitelná,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí petičního výboru Sabina Pucherová. Kvůli protahujícímu se prodeji prý mají zaměstnanci nemocnice strach o zaměstnání. Někteří lékaři a sestry dali podle Pucherové výpověď.

Jednatel Fiala výhrady a kritiku petentů odmítl. „Petice je otázkou pár lidí, kteří byli spjatí s předchozím ředitelem,“ uvedl. Upozornil, že nemocnice má 250 zaměstnanců a z odborů podpořilo petici jen 16 lidí. Dryml zájem o nemocnici potvrdil. „Nabídku jsem poslal, mám zajištěný úvěr. Jsem velmi znechucen tím, co se v nemocnici děje po mém odchodu. Lidem tam jde o živobytí,“ řekl Dryml.

Nemocnice má podle Pucherové k 1. červenci uzavřít lůžkovou část chirurgie a omezit provoz chirurgické ambulance. Fiala uvedl, že lůžková část chirurgie bude jako každoročně z technických důvodů a dovolených v červenci uzavřena, ambulantní část bude uzavřena 14 dní. V srpnu se chirurgie podle Fialy normálně rozběhne. Dodal, že loni za ředitele Drymla byla chirurgie uzavřena šest týdnů.