Peroutkovo pokušení antisemitismu? Hrad má první údajně sporný článek

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Hrad zveřejnil první z článků Ferdinanda Peroutky, který považuje za kontroverzní. Jde o článek s názvem Češi, Němci a židé, který byl publikován 22. února 1939 v časopise Přítomnost. Článek "Hitler je gentleman", který prezident Miloš Zeman připsal Ferdinandu Peroutkovi a mluvčí Jiří Ovčáček po něm několik týdnů pátrá, zatím prezident nemá.

Prezident v lednu ve svém projevu na pražském fóru k holokaustu hovořil mimo jiné o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakým byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci nacismem. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky',“ řekl tehdy Zeman.

Zeman minulý týden při návštěvě Mariánských Lázní řekl, že pokud se článek nenajde, omluví se. „Přestože ho skutečně četl,“ uvedl a dodal, že Peroutka napsal v době okupace ještě horší věci.

Mluvčí Ovčáček nyní upozornil na Peroutkovu citaci: „Musím učinit jedno přiznání: nemám žádného talentu k antisemitismu, ale při pohledu na bývalou německou literaturu několikrát jsem si pomyslil, že by ve mně mohlo vzniknout pokušení kulturního antisemitismu, kdyby, podobně jako tam, málo asimilovaní židé se zmocnili ducha naší literatury a našich novin a kdyby svými způsoby a svým myšlením zastírali naše způsoby vlastní a přehlušovali ráz myšlení našeho.“

V článku Peroutka pojednává o rozdílech v českém a německém antisemitismu. Němci jsou podle něj vůči židům mnohem nesnášenlivější, a to zejména kvůli své historické zkušenosti.

Miloš Zeman: Peroutka, jako mnozí jiní, do jisté míry podlehl tlaku doby a vyjadřoval se tak, že se poněkud kalí jeho obraz naprosto dokonalého novináře

Naopak Češi jsou smířlivější, jelikož procentuální zastoupení židů v českém kulturním prostředí bylo podle něj mnohem menší a čeští židé byli také mnohem lépe asimilovaní. Peroutka v článku vyjádřil domněnku, že kvůli vysokému zastoupení židů v USA a Rusku časem většinová společnost přehodnotí svůj postoj k židům.

„Argumenty z těch článků jsou velmi problematické, ale dělat z Peroutky nějakého programového antisemitu je přehnané,“ řekl politolog Josef Mlejnek. Dodal, že o kontroverznosti tohoto článku se vedly diskuze už v minulosti. Podle politologa je ale nutné zkoumat článek v dobovém kontextu, kdy se Peroutka snažil racionálně pochopit německý antisemitismus.

Zeman: Každý má své světlé a temné stránky

Zeman uvedl, že Peroutka podlehl tlaku doby, ale že si Peroutky váží. „Peroutka, jako mnozí jiní, do jisté míry podlehl tlaku doby a vyjadřoval se tak, že se poněkud kalí jeho obraz naprosto dokonalého novináře. Ale já bych chtěl říci, že si ho i tak vážím stejně, jako si vážím například nositele Nobelovy ceny za literaturu Knuta Hamsuna, třebaže napsal nekrolog za Hitlera. Každý z nás má své světlé a temné stránky,“ řekl.

Existenci článku „Hitler je gentleman“, který se Ovčáček rovněž snaží dohledat, zpochybnil jak historik Petr Zídek, tak Společnost Ferdinanda Peroutky. Sdružení Ferdinanda Peroutky otevřeným dopisem vyzvalo prezidenta, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil. Podle informací médií se chystá prezidenta žalovat Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. V žalobě na ochranu osobnosti hodlá požadovat prezidentovu omluvu.

Dílo novináře, spisovatele, dramatika a kritika Ferdinanda Peroutky se stalo součástí zlatého fondu českého politického myšlení a publicistiky. Zeman se několikrát vyznal k obdivu k Peroutkovi, současně ale nyní říká, že tento novinář publikoval víc sporných textů.