Peterka zemřel. Představiteli večerníčkového Krakonoše bylo 94 let

František Peterka jako Krakonoš z Krkonošských pohádek.

František Peterka jako Krakonoš z Krkonošských pohádek. Zdroj: Alexandr Malachovský

František Peterka
František Peterka si zahrál v mnoha filmech.
František Peterka si zahrál v mnoha filmech.
František Peterka si zahrál v mnoha filmech.
Legendárního Krakonoše ztvárnil herec František Peterka.
6
Fotogalerie

Zemřel František Peterka, který hrál ve slavném večerníčku Krakonoše. Legendárnímu herci bylo 94 let. Kromě Krkonošských pohádek se proslavil také ve filmech Zítra to roztočíme, drahoušku po boku Ivy Janžurové nebo v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje.

 

Ve věku 94 let zemřel v libereckém hospicu herec František Peterka, zřejmě v noci na dnešek. Informaci televize Prima potvrdil ČTK zdroj z hercova okolí. Nezapomenutelným se stal Peterka pro několik generací diváků jako Krakonoš z večerníčku Krkonošské pohádky nebo rolemi v řadě komedií - například trenéra juda v Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde uplatnil své sportovní nadání.

Video placeholde
VIDEO: František Peterka jako Krakonoš • YouTube.com

Peterka toužil uspět jako vzpěrač, ale nakonec ho osud zavedl do divadla. Herecké začátky odbyl ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, odkud zamířil do libereckého Divadla F. X. Šaldy, kde vytvořil kolem 250 rolí. Již od konce 40. let se začal objevovat ve filmech. Až do roku 1992, kdy se naposledy objevil ve filmu Karla Kachyni Kráva, ztvárnil desítky filmových rolí.

Více o Františku Peterkovi čtěte zde >>>