Piloti ČSA odkývli kolektivní smlouvu

Airbus A319 aerolinek ČSA

Airbus A319 aerolinek ČSA Zdroj: Stepan Bruner, E15

V minulých měsících a letech to byli oni, kdo nejvíce rebeloval proti vedení zubožených Českých aerolinií. Teď se ale piloti zachovali jako vzorný žák a jako první z pěti odborových organizací ve firmě odsouhlasili novou kolektivní smlouvu. Největší balvan tak má vedení firmy z cesty.

Ostatní odboroví předáci podle zdrojů deníku E15 stále jednají, čas se jim ale zvolna chýlí ke konci. Dosavadní kolektivní smlouva totiž vyprší s koncem ledna.

„Jednání o podobě nových kolektivních smluv v Českých aeroliniích ještě probíhají. Zatím nejsou uzavřeny se všemi odborovými organizacemi. U některých jsme téměř v cíli, u jiných zbývá dojednat ještě menší část agendy,“ vyjádřil se mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Podle informací deníku E15 jsou v současné době na stole především témata variabilní složky mzdy a některých benefitů. Samotní odboráři ale jednání vzhledem k jeho citlivosti komentovat nechtějí. Není tak ani jasné, k jakému výsledku dospěli piloti, kteří už mají hotovo. Jejich prezidenta se včera deníku E15 nepodařilo zastihnout. U pilotů šlo především o dny volna nad rámec státní normy a počet nočních služeb.

Vedení ČSA vypovědělo dvouletou smlouvu loni v létě s tím, že skončí koncem ledna. Nová dohoda má zvýšit pružnost posádek při nasazování na jednotlivé lety, což se týká hlavně pilotů a stevardů.