Piráti vytáhli proti Pochemu, chtějí mu zarazit práci na ministerstvu. Babiš souhlasí

Stínový ministr Miroslav Poche.

Stínový ministr Miroslav Poche. Zdroj: Foto Aha! – Martin Sekanina

Milan Poche (40, ČSSD), kandidát na ministra
Miroslav Poche se objevil před novináři poté, co se úřadu na ministerstvu zahraničí chopil jeho stranický šéf. Zemana chce přesvědčit o svých kvalitách
Miroslav Poche se objevil před novináři poté, co se úřadu na ministerstvu zahraničí chopil jeho stranický šéf. Zemana chce přesvědčit o svých kvalitách
Miroslav Poche
5
Fotogalerie

Dvojí pracovní nasazení europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) chtějí Piráti zatrhnout v novele zákona o volbách do Evropského parlamentu. Premiér Andrej Babiš (ANO) pirátský návrh podporuje.

Současným českým europoslancům zbývá necelý rok do konce volebního období. Zatímco jedni své mandáty obhajují, jiní si již připravují půdu pro další působení. Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) kandiduje na post primátora Prahy a jeho bruselský kolega Miroslav Poche (ČSSD) pracuje na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník.

Nejasná pozice Pocheho, kterého prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat ministrem, inspirovala Piráty k vytvoření návrhu zákona o volbách do Evropského parlamentu. Ten by europoslancům takovou kumulaci funkcí zakázal.

V současnosti europoslanci nesmějí působit v Evropské komisi, stát se soudci Evropského soudního dvora nebo pracovat pro Evropskou investiční banku. Nemohou být ani členy české vlády, zákon ale nezakazuje zaměstnání u ministerstev. Piráti proto chtějí zakázat europoslancům uzavřít pracovněprávní vztah s jakýmkoliv českým úřadem.

„Miroslav Poche se svou pofidérní brigádou v pozici politického náměstka jde proti zdravému rozumu i všem pravidlům. Bohužel nepsaným. To jsme se rozhodli s Piráty změnit,“ řekl autor návrhu Jan Lipavský (Piráti).

Premiér Andrej Babiš, který sedí v koaliční vládě spolu s ČSSD, návrh vítá. „Já osobně ano,“ odpověděl premiér na dotaz deníku E15, zda by pirátský návrh podpořil. Sociální demokraté chtějí nejasné vedení na ministerstvu zahraničí vyřešit na konci prázdnin. Předseda strany Jan Hamáček, který šéfuje vnitru i diplomacii, zopakoval, že trvá na Pochem jako ministrovi zahraničí. Pirátský návrh považuje sám Poche za marginální záležitost.

Komunistům, kteří vládu podporují, se návrh nelíbí. „Zákony se nedělají kvůli jednomu člověku, měly by mít systémovou logiku,“ řekl poslanec Jiří Dolejš (KSČM), který upozornil na častou kumulaci poslaneckých a krajských funkcí.