Počasí komplikuje dopravu na horách, některé silnice jsou zavřené

Silný vítr a sněžení komplikují i dnes ráno dopravu v Česku, problémy jsou zejména v horských oblastech.

Silný vítr a sněžení komplikují i dnes ráno dopravu v Česku, problémy jsou zejména v horských oblastech. Zdroj: Miroslav Chaloupka, Sedmicka

Silný vítr a sněžení komplikovaly dopravu v Česku i v pátek, problémy byly zejména v horských oblastech. Uzavřeno je několik silnic například na Liberecku, Ústecku nebo Karlovarsku. Na Svitavsku ráno sjely kvůli poryvům větru do příkopu dva autobusy, nikdo nebyl zraněn. Popadané stromy zablokovaly několik regionálních železničních tratí. V Jeseníkách a Krkonoších byl kvůli přívalu sněhu vyhlášen třetí lavinový stupeň z pětibodové stupnice.

Pozor na silnicích by si ale měli dávat řidiči téměř na celém území Česka. Silnice často i v nižších polohách pokrývá rozbředlý sníh nebo zbytky sněhové kaše. Situaci navíc na mnoha místech stěžuje neustávající sněžení a silný vítr. Oboje by ale mělo během dne slábnout.

Silničáři v Krušných horách ráno kvůli sněhu uzavřeli silnice mezi Výsluním a Rusovou a Horní Halží a Loučnou pod Klínovcem na hřebeni Krušných hor. Uzavřena je i silnice z Božího Daru na Neklid a Klínovec.

Problémy mohou řidiči čekat také na Děčínsku, pod kopcem Šébr u Varnsdorfu leží na silnici uježděný sníh a tvoří se ledovka. Před nárazovým větrem varují silničáři také na dálnici D8 v části mezi Prahou a Lovosicemi.

Neprůjezdná je pro nákladní dopravu od čtvrtečního večera silnice I/10 od Desné na Harrachov. Blokují ji uvízlé kamiony, během dopoledne by se ji mohlo podařit uvolnit. Problémy v noci byly i v okolí Vysokého nad Jizerou, kde se na silnici vytvořily závěje. Ve vyšších polohách Pardubického kraje leží na silnicích druhých tříd vrstva nového sněhu, někde může mít až deset centimetrů. Tvoří se také sněhové jazyky. Na Svitavsku ráno sjely kvůli větru do příkopu dva autobusy. Obě nehody se obešly bez zranění.

Silničáři kvůli sněhu uzavřeli několik silnic v Krušných horách v Ústeckém kraji. Před nárazovým větrem a sněžením varují podle policie také na dálnici D8.Silničáři kvůli sněhu uzavřeli několik silnic v Krušných horách v Ústeckém kraji. Před nárazovým větrem a sněžením varují podle policie také na dálnici D8. | E15Silničáři kvůli sněhu uzavřeli několik silnic v Krušných horách v Ústeckém kraji. Před nárazovým větrem a sněžením varují podle policie také na dálnici D8.

Problémy jsou i na železnici, popadané stromy blokují trať Horní Cerekev - Dobrá Voda u Pelhřimova, od čtvrtka zůstávají zablokované koleje také mezi Starým Městem pod Sněžníkem a Hanušovicemi v Olomouckém kraji. Stromy brání v průjezdu i na trati Zátoň - Kubova Huť v Jihočeském kraji.

Energetici v průběhu noci zaznamenali kvůli počasí asi deset poruch, téměř všechny se podařilo do rána odstranit. „V současné době se snažíme opravit pouze menší poruchu v Havlovicích u Úpice v Podkrkonoší,“ řekla mluvčí ČEZ Šárka Beránková.

Lidé by se dnes měli vyhnout horským túrám. V Krkonoších a Jeseníkách platí od rána třetí lavinový stupeň. Znamená to značné lavinové nebezpečí. Důvodem je současný příval sněhu, za posledních 48 hodin napadlo až 60 centimetrů nového sněhu.

Orkán Andrea, který zasáhl sever republiky, způsobil značné škody stovkám klientů domácích pojišťoven. Pojišťovny je odhadují na miliony korun. Většinou jde o poškozené střechy. Vyplývá to z ankety mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Ty se shodly na tom, že toto je evidentně pouze zlomek skutečných škod, které jim v souvislosti s tímto větrem klienti ohlásí v následujících dnech.