Policie začala po letech vyšetřovat pronájem pražské vodovodní sítě

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: 7 Petr Topic

Protikorupční policie otevřela privatizaci a pronájem pražské vodovodní sítě. Podle trestního oznámení kvůli nevýhodné smlouvě přišla Praha o osm miliard korun. Metropole má kvůli tomu v současnosti problémy s financováním modernizace čističky odpadních vod. Důsledkem je i skokové zdražení vody v letošním roce o 11 procent.

„Ano, trestní oznámení je u nás a my se tím zabýváme. Zatím není žádný konkrétní výstup. Oznámení vyhodnocujeme,“ sdělil serveru E15.cz šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Oznámení podal bývalý pražský zastupitel a předseda politického hnutí Pražané za svá práva Karel Berka.

Škoda hlavnímu městu podle Berky vznikla tím, že v rozporu s privatizačním projektem, který byl vládou schválen na období let 1998 až 2013, prodloužilo hlavní město bez výběrového řízení se společností Veolia (tehdy společnost Vivendi) smlouvu na další období, a to až do roku 2028. Podle Berky navíc zadarmo.

Praha přitom měla podle bývalého zastupitele za výběrové řízení na pronájem pražské vodovodní infrastruktury, kterou provozuje společnost Pražské vodovody a kanalizace (člen skupiny Veolia Voda), v roce 2013 obdržet dvě miliardy korun. Dalších šest miliard korun pak měla získat od Evropské unie jako dotaci na výstavbu ústřední čistírny odpadních vod. Evropská komise kvůli příliš dlouhé smlouvě odmítla dotaci Praze vydat.

Prodloužení schválila pražská koalice pod taktovkou tehdejšího primátora Pavla Béma a jeho finančního náměstka Jiřího Paroubka. „Ty nejrenomovanější právní kanceláře zpracovaly postup a smlouvy. Rozhodovaly kolektivní orgány samosprávy a rozhodnutí byla posvěcena všemi dotčenými orgány včetně EU,“ řekl E15.cz Bém.

Nešťastné smlouvy. Hlavní výhradou Bruselu vůči ústřední čistírně v Praze, ale i dalším téměř třiceti čističkám jsou příliš dlouhé provozovatelské smlouvyNešťastné smlouvy. Hlavní výhradou Bruselu vůči ústřední čistírně v Praze, ale i dalším téměř třiceti čističkám jsou příliš dlouhé provozovatelské smlouvy | ctk

Metropole nemá kvůli odmítnuté dotaci stále jasno, jak zafinancuje obnovu čistírny odpadních vod. A tratit na tom budou i Pražané. Voda v hlavním městě letos podraží o 11 procent, část z vybraných peněz poputuje do fondu, ze kterého by se měla modernizace částečně hradit.

Na hlavní město ani Veolii se zatím podle jejich vyjádření policie neobrátila. „V případě žádosti jsme připraveni poskytnout veškerou dostupnou součinnost,“ sdělila mluvčí magistrátu Tereza Králová.

:

Jan Žižka: Pražská čistírna špiní českou politiku