Polsko zmařilo chystaný teroristický útok na představitele země

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Polská policie zmařila připravovaný bombový útok na "vysoké představitele Polské republiky", atentátník byl zadržen v Krakově na jihu země. Dnes to oznámila krakovská prokuratura. Podle informací polských médií mohl být cílem parlament nebo prezident Bronislaw Komorowski.

Zpravodajská televizní stanice TVN24 s odkazem na důvěryhodné zdroje uvedla, že případ je závažný, protože přípravy útoku byly značně pokročilé.

Zadržený nejdříve obvinění odmítl, později začal s úřady spolupracovat. Policie u něj nalezla výbušniny, zbraně i munici, k chystanému útoku podle všeho verboval spolupracovníky.

Muž chtěl odpálit silnou nálož před budovou parlamentu v době, kdy by se zasedání účastnili premiér Donald Tusk a prezident Bronislaw Komorowski. Jeho chování bylo podle vyšetřovatelů motivováno nacionalismem, xenofobií a antisemitismem. K žádné politické straně se ale oficiálně nehlásil, uvedla agentura AP.

Šéf krakovské prokuratury Artur Wrona označil hrozbu za skutečnou. Útočník prý provedl testovací exploze, na samotný atentát pak připravoval čtyři tuny výbušnin. Policie u muže našla zbraně, zhruba 1000 kusů munice, odbornou pyrotechnickou literaturu, zahraniční i polské registrační značky na automobily, vojenské oblečení, kevlarovou neprůstřelnou vestu a výbušniny jako hexogen, pentrit, TNT a střelný prach. Nalezen byl také plán parlamentu. K výbušninám měl přístup díky své práci na zemědělské univerzitě v Krakově.

:

Muže sledovala policie od konce roku 2011, letos 9. listopadu ho pak zadržela. Vyšetřování Wrona označil za velmi dynamické a nevyloučil další zatýkání.