Poslanci chtěli přes půl milionu na fotbalový zájezd, Kalousek to zatrhnul

Sněmovna

Sněmovna Zdroj: CTK/Kamaryt Michal

Skupina českých poslanců se chce zúčastnit fotbalového turnaje v Soči a soupeřit se zákonodárci z několika dalších evropských parlamentů. Server Novinky.cz ve středu uvedl, že poslanecká fotbalová jedenáctka má na to dostat ze státního rozpočtu z kapitoly Všeobecná pokladní správa 650 tisíc korun. S návrhem přesunu státních peněz na tuto akci měl přijít na jednání sněmovního rozpočtového výboru poslanc Igor Svoják (ODS). Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to ale zamítl.

Pokud se skupina poslanců zúčastní fotbalového turnaje v Soči, bude se muset obejít bez příspěvku ze státního rozpočtu. Dnes se na tom dohodl Kalousek s poslancem Svojákem.

„Na ministerstvu financí se dnes odpoledne setkali poslanec Igor Svoják a ministr financí Miroslav Kalousek. Dohodli se, že případný start poslanců Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na fotbalovém turnaji v Soči bude realizován bez příspěvku ze státního rozpočtu,“ sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Podle mluvčího je v tomto případě možné, aby ministerstvo financí peníze neuvolnilo, i když rozpočtový výbor příslušné rozpočtové opatření doporučil.

U části poslanců vzbudilo rozhodnutí výboru a cesta poslanců na turnaj rozpaky. „Nepovažuji to za dobrý nápad,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. „Už jsem dostal do mailu hlasy rozhořčených občanů,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru Vladislav Vilímec (ODS). Rozhodnutí výboru respektuje, i když se na jeho přípravě nepodílel. „Se mnou to nikdo neprojednával,“ podotkl.

Podle kuloárových informací vzal výbor ve středu na vědomí, že vzniklo občanské sdružení Fotbalová reprezentace Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a že jeho náplní je „je reprezentace Poslanecké sněmovny na mezinárodnich fotbalových turnajích a v mezistátních utkáních s obdobnými fotbalovými reprezentacemi národních parlamentů Evropy a Asie“. Výbor doporučil Kalouskovi, aby uvolnil přes 600 tisíc korun na úhradu části nákladů spojených s činností sdružení, a to zejména k mezinárodní reprezentaci. Výbor současně pověřil Svojáka, aby tuto záležitost s Kalouskem projednal.