Praha dluží za Blanku i firmě IDS. Má zaplatit 152 milionů

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Firma Inženýring dopravních staveb (IDS), která spravuje stavbu tunelu Blanka, dnes u rozhodčího soudu zaplatila poplatek za zrychlené řízení. Arbitráž kvůli nezaplacený fakturám by měla skončit do dvou měsíců. IDS žaluje Prahu o 151,5 milionu korun.

Termín prvního stání zatím není znám. Bez IDS, která kvůli dluhům Prahy hrozila odchodem ze stavby, by podle politiků nebylo možné Blanku dokončit.

Tunel, který pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS), měl být zprovozněn již v roce 2011. Nyní se mluví o dubnu 2015. Výstavba se v průběhu let zdražila o několik miliard korun. Konečný účet bude podle aktuálních čísel 36,9 miliardy korun. Praha kvůli Blance vede arbitráž i se stavební firmou Metrostav.

Stejně jako Metrostavu i firmě IDS město několik měsíců neplatí za faktury. Podle informací ČTK IDS za své služby zatím inkasovala 202 milionů korun. Chce ale víc, než bylo v původní smlouvě, protože se práce na stavbě protahují a jí narůstají náklady. Obě strany se proto dohodly na arbitráži. Podle Kočiše podepsaly rozhodčí doložku a IDS jako žalující strana dnes složila na účet soudu přes pět milionů korun.

IDS má na starosti také kontrolu dostavby metra A do Motola, za kterou Praha zaplatí přes 20 miliard. I v tomto případě se město prostřednictvím dopravního podniku vypořádává s problematickými vícepracemi. O firmě IDS média mluví v souvislosti s napojením na pražské politiky ze strany TOP 09, která v současnosti Praze vládne.

Nejsem ďábel ani fundamentalista

Jiří Nouza: Je zázrak, že se Blanka nakonec dostaví