Praha hledá advokáty pro spor s ČKD o stamiliony za Blanku

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: Michael Tomes, E15

Praha začne hledat právníky, kteří ji budou zastupovat ve sporu s firmou ČKD Praha DIZ kvůli výstavbě tunelu Blanka. Společnost se u arbitrážního soudu domáhá po Praze zaplacení více než 779 milionů korun. Vyplývá to z dokumentu, který mají v úterý projednat pražští radní. Na kolik právní zastupování vyjde, není jasné, přesná cena vzejde z výběrového řízení. Tunel byl otevřen loni v září a stavba vyšla na více než 40 miliard.

Spor mezi městem a firmou se týká technologické části stavby tunelu Blanka. ČKD Praha DIZ si podle dokumentu nárokuje celkem 779,14 milionu korun. Žalobu firma podala zhruba v polovině letošního ledna, předžalobní upomínku zaslala Praze na konci loňského prosince. Obě strany spolu na konci loňského roku vedly neúspěšné smírčí řízení.

Podle materiálu chce společnost po městě asi 749,172 milionu korun kvůli tomu, že Praha byla při výstavbě v prodlení, čímž vznikl firmě nárok na dodatečnou platbu. Dalších více než 18 milionů si účtuje za výměnu kabelů, které poničily přívalové deště, a zhruba 11,59 milionu si nárokuje z titulu zádržného, tedy možnosti objednavatele zadržet část ceny díla.

Kolik budou město právní služby stát, není v tuto chvíli jasné. Bude záležet na výsledku řízení a rovněž na počtu právních úkonů, které budou muset najatí advokáti vykonat.

Firmy zatím vždy vhrály

Kvůli Blance se v minulosti odehrály dvě arbitráže, se stavební společností Metrostav o miliardové částky, s firmou IDS o stovky milionů. V obou případech soud firmám vyhověl.

Šestikilometrovým tunelovým komplexem každý den projede v průměru asi 60 tisíc aut. Doprava se po otevření tunelu zhoršila v Dejvicích a v Břevnově a na příjezdu od Strakonic. Stavba vyšla na více než 40 miliard korun.