Praha zakládá Městskou nájemní agenturu. Byty pro potřebné mají poskytnout soukromníci

Bytové domy v pražských Radlicích.

Bytové domy v pražských Radlicích. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Výhled z pražského City Tower.
Výhled na Rohanský ostrov.
3
Fotogalerie

Praha hledá nový způsob, jak zajistit bydlení pro rodiny s dětmi, samoživitele, seniory a pro lidi se zdravotním znevýhodněním, kteří řeší akutní problémy s bydlením. Pražští zastupitelé nyní umožnili městské příspěvkové organizaci Centrum sociálních služeb Praha, aby založila a provozovala Městskou nájemní agenturu. Ta má zprostředkovávat nájemní bydlení mezi soukromými vlastníky bytů v Praze a potřebnými.

Pilotní projekt, zatím plánovaný na dva roky, počítá zprvu s padesátkou bytů. „Koncept městské nájemní agentury funguje v různých podobách v řadě měst Evropy. Chceme dát možnost majitelům bytů se sociálním cítěním bezpečně pronajmout byt lidem v nouzi bez toho, aby museli podstupovat rizika spojená s pronájmem. Praha je jistě zárukou pro dlouhodobou spolupráci,“ uvedl pražský radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti).

Město chce projektem řešit vlastní nedostatek obecních bytů, o které je velký zájem. „Nemáme dostatek disponibilních bytů, které bychom schváleným zájemcům o byty mohli nabídnout,“ řekla Anna Hájková z magistrátního odboru bytového fondu.

Praha a její městské části měly původně 194 tisíc bytů, které v roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které bytový fond zredukovaly o více než 80 procent. Nyní má magistrát a městské radnice dohromady 31 500 obecních bytů.

„Byty soukromých majitelů získané Městskou nájemní agenturou by měly zvýšit šanci na řešení situace lidí s nízkými příjmy. Stabilní bydlení zvýší účinnost sociální práce, jejíž kapacitu již druhým rokem posilujeme,“ řekla pražská radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě).

Majitelům bytů bude magistrát garantovat stabilní příjem z pronájmu. Cena bude nastavena podle lokality, předběžně se počítá s 200 korunami za metr čtvereční. Městská nájemní agentura bude kromě toho ručit za případné škody. Magistrát vloží letos do projektu přes pět milionů korun.

Agentura bude disponovat užívacím právem k bytu pouze z pozice pronajímatele. Byty budou muset splňovat minimální standardy. „Nemáme zájem získávat vybydlené byty,“ uvedla Hájková. Na konci roku 2022 chtějí radní projekt vyhodnotit a rozhodnout o případném pokračování.