Pražské vysoké školy kvůli koronaviru preventivně ruší výuku

Pražské vysoké školy ruší kvůli koronaviru výuku.

Pražské vysoké školy ruší kvůli koronaviru výuku. Zdroj: Profimedia

Pražské vysoké školy ruší kvůli koronaviru výuku.
Pražské vysoké školy ruší kvůli koronaviru výuku.
3
Fotogalerie

Vedení Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) se po domluvě s pražskými hygieniky, ministerstvem zdravotnictví a radnicí Prahy 6 rozhodlo od úterý do 22. března přerušit výuku. Ze stejného důvodu zavřela oba své kampusy na Žižkově a Jižním městě i Vysoká škola ekonomická. Učinila tak poté, co obdržela e-mail od jedné ze svých studentek, která byla v kontaktu s nakaženým a je v domácí karanténě. 

V obou případech jde o preventivní opatření. Na ČVUT se v minulém týdnu potvrdila nákaza novým typem koronaviru u několika lidí, kteří se vrátili z Itálie. Podle statistik ministerstva školství studuje na ČVUT zhruba 17 tisíc lidí.

„Vzhledem k tomu, že v Kampus Dejvice na Praze 6 je významným centrem s vysokou koncentrací studentů a pedagogů vysokých škol využívaným rovněž občany Prahy 6 a zaměstnanci firem sídlícími na Praze 6, je zde pravděpodobnost a rychlost potenciálního šíření komunitní nákazy vyšší než v ostatních částech města,“ uvedla Ilona Prausová z tiskového oddělení ČVUT. 

Škola navíc zruší všechny zahraniční cesty, přijímání návštěv z ciziny, plánované konference či společenské akce. Nastaví rovněž systém zvýšené ochrany zaměstnanců v rizikových skupinách, dodala mluvčí. Podle odborníků představuje nový koronavirus vyšší riziko pro starší lidi. Opatření podle Prausové jednoznačně podpořily všechny části ČVUT. Škola má osm fakult.

Podle rektora Vojtěcha Petráčka lze očekávat, že podobně jako třeba v Itálii nebo Německu se i v Česku začne nákaza pravděpodobně rychle šířit. „V tomto okamžiku záleží jen na připravenosti a opatřeních tlumících přenos od nedetekovaných nakažených osob, jak bude tato křivka strmá,“ řekl. Opatření podle něj nemají vyvolávat paniku.

V podobném duchu musela reagovat i VŠE, kterou rovněž navštěvuje víc než 13 tisíc lidí. 

Studentka VŠE, která byla v přímém kontaktu s nakaženou osobou, je v domácí karanténě a čeká na výsledky testů. Ty by jí měly být oznámeny v úterý. 

Rektorka VŠE Hana Machková v reakci na tuto zprávu rozhodla o okamžitém zrušení výuky v pondělí odpoledne. V úterý 10. března 2020 bude škola celý den uzavřena (kampus Žižkov a kampus Jižní město) a bude probíhat dezinfekce všech prostor. Další postup bude záležet na výsledcích testů dané studentky a na rozhodnutí Hygienické stanice. 

Celý minulý týden měla výuku přerušenu Česká zemědelská univerzita kvůli nakaženému pedagogovi.

Česko má 38 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Během pondělí tak přibylo šest nových pacientů.