Koronavirus brzdí nákupy. Téměř polovina českých e-shopů cítí výpadky dodávek z Číny

Čínské přístavy začínají přetékat zbožím, které nemá kdo nalodit a vypravit.

Čínské přístavy začínají přetékat zbožím, které nemá kdo nalodit a vypravit. Zdroj: Reuters

Nákladní loď (Ilustrační foto).
Obchod e-shopu Zalando v Berlíně.
Přepravce DPD.
E-shop, ilustrační foto.
5
Fotogalerie

Až na 40 procent českých internetových obchodů dopadají výpadky dodávek z Číny. Některé kvůli tomu evidují až třetinový pokles obratu. Data přinesla společnost Shoptet, která poskytuje on-line obchodům technická řešení. Ztráty sčítají i přepravci dílů v dodavatelském řetězci v průmyslu.

Tuzemské internetové obchody prodávající zboží přímo z Číny pociťují výpadky dodávek dokonce v 70 procentech případů. „E-shopů, které prodávají zboží přímo z Číny, je přibližně čtvrtina z celkového počtu,“ uvádí ředitel Shoptetu Miroslav Uďan.

Mezi nejvíce zasaženými e-shopy se objevují zejména obchody s módou. Právě ty bývají z velké části závislé na dovozu zboží z Číny nebo jiných asijských států. „Kdy dojde k obnovení běžného stavu, to bohužel zatím nedokážeme predikovat,“ říká Uďan.

Situace kolem šíření koronaviru v Číně a následně po celém světě komplikuje byznys v podstatě všem přepravním službám. Čínský internetový obchod AliExpress varoval před pár dny před zpožďováním zásilek kvůli šíření nového koronaviru. "Některé zásilky a logistika zaznamenávají delší čekací doby při zpracování objednávek," uvedla firma, která patří čínskému internetovému obrovi, společnosti Alibaba.

Komplikace připouští i přepravní služby v dodavatelském řetězci. Efekt nedostatku dílů může podle šéfa Svazu spedice a logistiky ČR Martin Drábka vést k poklesu průmyslové produkce obecně.

To potvrzuje i mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Felix. "Začínají se projevovat čínská protivirová opatření. Utlumení jejich dodávek a obchodu vůbec se odráží v nedostatku kontejnerů, které nedorazily do Evropy a zde akutně chybí. Tato situace se bude patrně zhoršovat a záleží na tom, jak zasáhne evropskou ekonomiku," podotkl Felix.

Čínský vývoz se kvůli vypuknutí nového koronaviru začátkem roku prudce propadl. Za leden a únor se meziročně snížil o 17,2 procenta na 292,45 miliardy dolarů (6,58 bilionu korun), tedy nejvíce od února 2019.