Pražský magistrát se 28. října otevře návštěvníkům

Magistrát Prahy

Magistrát Prahy Zdroj: Profimedia.cz

Zdeněk Hřib, primátor
2
Fotogalerie

V letošním roce se bude opět konat den otevřených dveří pražského magistrátu. Zájemci budou moci navštívit kromě Nové radnice na Mariánském náměstí i Rezidenci primátora či Škodovy salonky v Jungmannově ulici.

Na návštěvníky Nové radnice čeká i doprovodný program pro děti a dospělé, o který se postarají Domy dětí a mládeže, Zoo Praha, botanická zahrada   a další příspěvkové organizace. 

V rámci letošního dne otevřených dveří budou od 9:00 do 18:00 hodin otevřeny různé budovy pražského magistrátu pro veřejnost. Navštívit budou moci lidé mimo jiné Rezidenci primátora hl. m. Prahy, která vznikla v roce 1928 jako součást Městské knihovny. Autorem projektu celé budovy je František Roith, interiéry jsou ukázkou stylu art deco a už od začátku slouží zejména k protokolárním a reprezentačním účelům. Na den otevřených dveří jsou připraveny skupinové prohlídky 1. patra rezidence, na které je nutná registrace.

Dále budou zpřístupněny také Škodovy salonky, které tvoří pět propojených místností v 1. patře Škodova paláce. Palác byl postaven jako administrativní budova ředitelství Škodových závodů v Plzni podle návrhu architekta Pavla Janáka v letech 1924-1926 a salonky byly zařízeny jako reprezentační prostory továrníka Škody. Postupem času byly zrekonstruovány a návštěvníci je tak nyní mohou vidět v celé své kráse.

A nemůže chybět ani Nová radnice na Mariánském náměstí, která už od svých počátků slouží pro městské úředníky. V zastupitelském sále budou moci návštěvníci sledovat videa z cyklu Pražských zastavení, dále se tu uskuteční pěvecká vystoupení a bude k dispozici fotokoutek. Kromě toho se ale lidé mohou těšit v přízemí budovy na bohatý doprovodný program včetně malování na obličej, autodráhy, výstavu pražských lesů, výtvarné dílny, hlavolamy, robotiku ve formě vyzkoušení si 3D tiskárny a brýlí či dalších aktivit od různých městských společností. A úplnou novinkou budou také prohlídky prostor, kde sídlí primátor. Celý program a další podrobnosti jsou k dispozici na: www.praha.eu.