Pražský magistrát vede spory o tom, kdo porušuje koaliční smlouvu

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) Zdroj: Pinkas Martin/Euro

ČSSD a ANO porušily koaliční smlouvu, když odebraly kompetence náměstkovi pražské primátorky Matěji Stropnickému (Trojkoalice/SZ). Zastupitelský klub Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN) požaduje jejich navrácení. Ve středu naopak obvinilo z opakovaného porušování koaliční smlouvy Trojkoalici hnutí ANO.

„Trojkoalice si uvědomuje obtížnou situaci ve vedení města, ale trvá na prosazování programového prohlášení rady v zájmu ochrany města a jeho občanů před lobbistickými zájmy,“ uvedl Mirovský.

Další část kompetencí odebrala rada Stropnickému ve středu. Po odebrání přípravy pražských stavebních předpisů Stropnický přišel i o Institut plánování a rozvoje (IPR), který zodpovídá za plánování výstavby ve městě. Další odebrání kompetencí iniciovala ČSSD.

Rozhodne se o osudu koalice

O dalším osudu magistrátní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) budou její špičky jednat dnes od 11:00. ČSSD už v pondělí odhlasovala, že je ochotna zdvihnout ruce pro návrh na odvolání Stropnického. S takovým návrhem ale zatím nikdo nepřišel. Jednání zastupitelstva, kde by se mohlo případně o personálních změnách v radě hlasovat, se uskuteční příští týden ve středu.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Z nich 17 hlasů má ANO, osm ČSSD a osm Trojkoalice.