Pražští piráti brousí hrany s ODS, v radě s nimi ale prý stejně nezasednou

Alexandra Udženija

Alexandra Udženija Zdroj: ODS

Pražská TOP 09, ODS a Piráti se dnes domluvili na dalším společném vyjednávání při hledání nové koalice na magistrátu. Dohoda není nijak závazná a strany budou dále řešit své programové priority. Strany si domluvily další schůzku na 24. listopadu. Ve čtvrtek 19. listopadu se sejde TOP 09 a ODS se zástupci Trojkoalice.

„Dnes jsme se primárně bavili o programových prioritách a řešili jsme vzájemné programové průniky,“ řekla Udženija.
Mezi témata, o kterých zástupci stran debatovali, byly například problémy korupce, způsob obsazování míst ve vedení městských firem nebo sestavení rozpočtu města na rok 2016. „Shodli jsme se, že problematiku vnímáme stejně. Cíl je stejný, pouze se lišíme v některých způsobech, jak jich dosáhnout,“ řekla Udženija.

Podle Novotného a Udženiji se také mírně obrousily hroty mezi Piráty a ODS. Piráti totiž v minulosti několikrát uvedli, že nebudou podporovat vedení města, ve kterém budou ODS nebo ČSSD. „To, co Piráti na ODS kritizovali, tak dnes zjistili, že to dnes již tak není,“ řekla Udženija. Podle Novotného je dobře, že se zmíněné strany byly schopny sejít a věcně diskutovat. Ferjenčík ale řekl, že podmínka Pirátů, že ODS nesmí usednout v radě, trvá.

Pokud by se TOP 09, ODS a Piráti domluvili, v 65členném zastupitelstvu by měli 28 hlasů, k sestavení většinové vlády je třeba 33 hlasů. Strany proto musí vyjednávat ještě s dalšími politickými subjekty v zastupitelstvu včetně nezávislých zastupitelů, mezi nimiž je například bývalý primátor Tomáš Hudeček. TOP 09 a ODS se proto již ve čtvrtek 19. listopadu setkají se zástupci Trojkoalice, která má nyní dva zástupce ve vedení města.

Dohoda ANO s ČSSD

ČSSD se v uplynulých týdnech uvedla, že nebude o nové koalici vyjednávat s TOP 09, a podepsala společnou dohodu s ANO. Podle Novotného to ale nemusí být problém. „V usnesení ČSSD je uvedeno, že si to v tuto chvíli nedovedou představit, to v obecné češtině znamená, že zítra to může být jinak,“ řekl Novotný.

Dosud vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se rozpadla. Poslední krizi vládnoucích stran způsobilo říjnové jednání zastupitelů, kdy byli odvolání čtyři členové rady, a to nejen hlasy opozice, ale i koalice.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.