Pražští piráti by chtěli do rady, nejblíže jim je Trojkoalice

Zasedání pražských zastupitelů

Zasedání pražských zastupitelů Zdroj: CTK

Čtyřčlenný zastupitelský klub Pirátů, který dosud odmítal křesla v radě města, chce jednat o případné koaliční spolupráci na pražském magistrátu. Konečný souhlas s vyjednáváním musí dát vedení strany. Dnes to uvedl zastupitel Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Piráti odmítají spolupráci s ČSSD, ODS a s komunisty. Nejbližší je jim Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL). Pouze s ní by ale většinu v zastupitelstvu neměli. Oslovit by tak museli ještě vítězné ANO a TOP 09.

O novém složení rady se diskutuje od minulého týdne, kdy se naplno rozhořel spor uvnitř koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Vedení ANO a ČSSD vyzvalo Trojkoalici k výměně náměstka Matěje Stropnického. Podle koaliční smlouvy si přitom koaliční partneři nesmějí zasahovat do personálních záležitostí. O situaci budou jednat vedení všech stran. Další schůzka špiček koalice se uskuteční před zářijovým zasedáním zastupitelstva.

„Jako největší problém ve stávající koalici vnímáme současné struktury z ČSSD, které jsou u moci již od roku 2002 a v tuhle chvíli Prahu fakticky ovládají,“ uvedl Ferjenčík. Ve čtvrtek se uskuteční schůze krajského sdružení Pirátů.

Oběť Stropnického

Po ní se bude dva dny rozhodovat v on-line hlasování. Podle zdrojů z magistrátu ale koalice s Piráty není pravděpodobnou variantou. Jako pravděpodobnější se jeví to, že zelení obětují Stropnického, chybějící hlas by pak mohla doplnit přeběhlice z TOP 09, nezařazená Monika Krobová Hášová. Možný je i rozklad Trojkoalice a výměna zelených za TOP 09, která v podzimních volbách skončila druhá.

Ani v září přitom ještě nemusí být jasno. Kromě Stropnického se totiž hraje i o primátorské křeslo, které se podle kuloárních informací pod Adrianou Krnáčovou (ANO) povážlivě houpe. Strany oficiálně odmítají průběh jednání a spekulace ohledně výměny primátora komentovat. Bez komentáře tyto úvahy nechává i samotná primátorka.