PŘEHLEDNĚ: Kandidáti na primátora Brna. ODS sází na Vaňkovou a bosse hokejové Komety

Primátorka města Brna Markéta Vaňková

Primátorka města Brna Markéta Vaňková Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Průvodce komunálními volbami
Primátorka města Brna Markéta Vaňková
Náměstek brněnské primátorky Petr Hladík
4
Fotogalerie

Mix známých i úplně nových tváří nabízejí před komunálními volbami v Brně strany a hnutí, které usilují o primátorský řetěz či alespoň o podíl na vedení města. Tipovat vítěze a uskupení, která se dohodnou na koalici, je v moravské metropoli ošidné zvláště po minulém povolebním vyjednávání. aa (ODS) tehdy vyšachovala vítězné ANO, když se dohodla s KDU-ČSL, Piráty a s ČSSD. Brněnské špičky hnutí Andreje Babiše tvrdí, že na tento „megapodraz“ už zapomněly.

Tentokrát může mít Vaňková pozici těžší. Do sestavování městské rady zřejmě zasáhne exministryně financí Alena Schillerová, která bojuje v dresu ANO. Je také otázka, nakolik se do výsledku občanských demokratů nebo lidovců promítne zdražování a energetická krize. Právě Babišova formace se snaží profitovat z kritiky centrální vlády. Zároveň tak odvádí pozornost od korupční kauzy Stoka, kvůli níž hnutí svoji původní brněnskou organizaci rozpustilo. V případu označovaném Stoka II padla koncem června další obvinění.

Rozložení sil v Brně je méně přehledné než například v Praze a v dalších městech i proto, že se brněnská ODS a KDU-ČSL nedohodly na předvolebním svazku, který by kopíroval celostátní trojkoalici Spolu. Na jižní Moravě silní lidovci vsadili na spojenectví se STAN. Piráti plánovali spolupráci s Žít Brno a se zelenými, nakonec usilují o hlasy voličů samostatně.

Mezi volební lídry, kteří se v letošních volbách utkají o titul primátora, patří:

Markéta Vaňková (ODS a TOP 09)

V klání o obecní zastupitelstva v roce 2018 se ODS ve spojení se Svobodnými umístila se čtrnácti mandáty na druhém místě za ANO, jehož osmnáct zastupitelů se nečekaným manévrem Vaňkové rázem ocitlo v opozičních lavicích. Původním povoláním advokátka se dostala do čela kandidátky i letos.

„Brno má v čele úspěšnou primátorku, daří se jí nalézat rozumná řešení problémů, které se dříve řešit nedařilo,“ řekl při představení soupisky šéf občanských demokratů Petr Fiala.  

Dvojkou je exposlankyně TOP 09 a pedagožka Anna Putnová, trojkou náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS) a čtyřkou majitel hokejové Komety Libor Zábranský (nestraník). Na volitelných pozicích jsou i ředitel Gymnázia Brno Jiří Herman (nestraník), primářka Dagmar Seidlová (TOP 09) nebo šéf Městského divadla Brno Stanislav Moša (nestraník).

„Tato jména jsou signálem pro Brňany, že nám jde o rozvoj města,“ uvedla Vaňková. Z programu zmínila energetickou soběstačnost Brna a projekt horkovodu z Dukovan.

Pozornost vzbudila kandidatura Zábranského. „Věřím, že za osmnáct let, co pracuji pro Kometu, mám dostatek zkušeností jak manažerských, tak sportovních, abych mohl být součástí týmu, který může posunout a ustálit podporu sportu v Brně,“ míní manažer, který má zvolení prakticky jisté.

Zábranský by mohl rozhodovat o dotacích pro sport v době, kdy se město zabývá stavbou multifunkční arény určené primárně pro hokej a hledá provozovatele. Před měsícem brněnští zastupitelé schválili financování stavby, která má stát 4,4 miliardy korun. Z toho je jedna miliarda vyčleněna jako rezerva pro případ, že by ještě více stouply ceny materiálů.

Vstup hokejového bosse do politiky kvůli možnému střetu zájmů kritizují političtí soupeři ODS. „Pokud pan Zábranský uspěje, mohl by se dostat do situace, kdy bude rozhodovat o dotacích pro sport a Kometa může být zvýhodněna proti jiným sportovním klubům,“ obává se brněnská jednička ANO René Černý.

René Černý (ANO)

ANO nadále rekonstruuje buňku zrušenou šéfem hnutí Babišem. Do vypuknutí aféry Stoka měla organizace dvě stě členů. Uskupení bude letos usilovat o hlasy voličů v patnácti brněnských městských částech, lídrem je místostarosta Řečkovic Černý. Podle svých slov už na manévr Vaňkové zapomněl. „Nechceme otevírat staré rány. Jsme otevření pro všechna koaliční jednání. Může se stát, že bude v Brně vládnout taková koalice, k níž se přidá ANO,“ soudí Černý.

Hnutí má pomoci bývalá ministryně financí a nově zvolená krajská šéfka ANO Alena Schillerová, která kandiduje ze třicáté pozice. Její příznivci by však museli křížkovat celou soupisku. Pokud zaškrtnou pouze jméno Schillerové, ANO příliš nepomohou, protože systém je oproti sněmovním volbám jiný. Sama Schillerová uvádí, že nemá v komunální politice ambice. Prý chce hlavně podpořit svoje kolegy.

ANO chystá oficiální představení kandidátky, dokončuje volební program. „Je prakticky hotový, jsou ale ještě nějaké aktuální věci, které teprve bude schvalovat zastupitelstvo. Počkáme tedy, jak to dopadne, abychom je do programu ještě mohli zapracovat,“ dodal Černý.

Petr Hladík (KDU-ČSL a STAN)

Do majitele Komety Zábranského se strefuje také jednička kandidátky KDU-ČSL a STAN, náměstek brněnské primátorky Petr Hladík. Je to jeden z důvodů, proč to mezi ODS a lidovci, byť společně řídí brněnskou radnici, v posledních měsících jiskří. 

Hladík se stal nepřehlédnutelnou tváří kampaně. KDU-ČSL a STAN razí například heslo Tady HLAdík nebo Rodičům chceme HLAvně dobít baterky. Propagace kopíruje taktiku zvolenou Hladíkovým stranickým kolegou Janem Grolichem, který uspěl na krajské úrovni. Plakáty se sloganem „Grolich je jinej“ či originální videa ho vynesly do hejtmanského křesla. „Dělal to podobný tým a inspiroval se. Za mě zvýraznění HLA skvěle funguje. Víte, že kandiduje nějaký HLAdík,“ věří v úspěch kampaně Grolich.

Hladíkova tvář je rovněž na velké papírové figuríně držící v rukou bílou ceduli, na níž Brňané píší svoje představy o zlepšení života ve městě. Vedle energetické soběstačnosti akcentují lidovci a STAN pomoc rodinám s dětmi a dostupné byty, chtějí rozhýbat družstevní bydlení. Sliby mimo jiné opírají o územní plán, který je po dvaceti letech sporů připravený ke schválení.

Marek Lahoda (Piráti)

Piráti zvažovali spojenectví s formací Žít Brno a se zelenými, ve stranické anketě však zvítězila samostatná kandidátka. „Pro naše členy je důležitá doprava, zeleň, kvalitní veřejný prostor. Tato témata jsme s kolegy vyzdvihovali, proto nám pravděpodobně dali přednost,“ odhadl lídr Pirátů Marek Lahoda.

Strana v roce 2012 získala v Brně téměř devět procent hlasů, v září by výsledek chtěla alespoň zopakovat. V ideálním případě by ráda získala desetiprocentní podporu.

Jiří Oliva (ČSSD)

I když socialisté v minulém souboji o brněnskou radnici vybojovali jen šest procent hlasů a pět zastupitelů, do vedení města je primátorka Vaňková kvůli dosažení většiny potřebovala.  

ČSSD by po debaklu v loňských sněmovních volbách ráda získala silnější zastoupení právě v obcích, brněnské voliče láká na kandidátku s názvem Vaši starostové. „Neskrýváme, že jsme sociální demokraté, jsme na to hrdí. Chceme zdůraznit, že máme v první desítce kandidátky nejvíce starostů. Ve sněmovních volbách ČSSD propadla, a jestli se odrazí ode dna, ukážou právě tyto volby,“ uvedl  lídr kandidátky Jiří Oliva. Oranžoví lákají na dostupné bydlení, po vzoru Vídně hodlají stavět družstevní byty.

Kandidáti na primátora hlavního města Prahy >>>

Průvodce komunálními volbami (video):

Video placeholde
Průvodce komunálními volbami • Videohub