Premiér Rusnok předá demisi vlády příští úterý

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok Zdroj: ctk

Premiér Jiří Rusnok předá demisi vlády do rukou prezidenta Miloše Zemana v úterý 13. srpna v poledne. Uvedl mluvčí kabinetu Jan Hrubeš.

Premiér musí demisi podat poté, co se vládě ve středu nepodařilo získat důvěru Poslanecké sněmovny. Pro kabinet zvedlo ruku 93 poslanců někdejší opozice, což ale nestačilo.

Pro další vývoj byl daleko podstatnější fakt, že se ve Sněmovně nenašlo 101 odpůrců Rusnokovy vlády. Jednácí sál totiž opustitli poslanci ODS Jan Florián a Tomáš Úlehla. Hlasování se nečekaně odmítla zúčastnit také nyní už bývalá šéfka LIDEM Karolína Peake.

Parlamentní strany tak začaly jednat o předčasných volbách. Tomu bude v úterý 20. srpna předcházet mimořádná schůze, která má jediný účel - Sněmovna by měli odhlasovat vlastní rozpuštění.

„Mělo smysl se pokoušet o sestavení vlády v situaci, kdy to vypadalo, že bývalá koalice má sto jedna poslanců. Ve chvíli, kdy je nemá, je zbytečné protahovat agónii,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Pokud se budou ČSSD a KSČM držet svých dřívějších vyjádření, hlasů bude zajištěno dostatek - dohromady mají kluby TOP 09, ČSSD a KSČM 122 poslanců, tedy jen těsně pod hranicí většiny nutné pro rozpuštění sněmovny, což je 120 hlasů.

Jana Havligerová: Dvě velké mouchy jednou ranou