Protonové centrum má opět problém s reklamou. Podle onkologů pacientům lže

Pražské Protonové centrum

Pražské Protonové centrum Zdroj: Protonove centrum

Odborníci na ozařování a onkologii z vědeckých společností kritizují reklamní kampaň Protonového centra. Je podle nich lživá a neetická. Soukromá klinika ve svých reklamních textech a spotech zdůrazňuje údajně nižší nežádoucí účinky jejich protonové léčby v porovnání s běžným ozařováním.

Výtky sepsali členové výboru Odborné společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky Jiří Petera a Pavel Šlampa do podnětu k šetření České lékařské komoře (ČLK). K němu se připojilo vedení České onkologické společnosti.

„Dostupné relevantní studie poukazují mimo jiné na to, že u protonové terapie nádoru prostaty je naopak vyšší riziko poškození konečníku než u moderní fotonové terapie,“ píše se ve stížnosti. Pro ilustraci údajných rozdílů mezi protonovou a fotonovou terapií používá podle stížnosti Protonové centrum takové ozařovací plány s fotony, které se ve skutečnosti nepoužívají. Za zcela nepřijatelné pak autoři považují reklamu na nestandardní a zcela neověřenou metodu ozařování pro pacientky s nádorem prsu.

Zastaralé studie?

„ČLK podnět obdržela a zabývají se jí příslušné orgány,“ potvrdil prezident komory Milan Kubek. Protonové centrum nařčení z neetické a lživé kampaně odmítá. „Na základě výpovědí pacientů je to pouze pár jmen, která vystupují proti protonové léčbě,“ píše Kubkovi v otevřeném dopise jednatel Protonového centra Václav Laštovka. Vedení oficiálních odborných společností podle něj citují zastaralé klinické studie.

Klinika měla s reklamou potíže už dříve. V roce 2015 ji Rada pro reklamu označila za nevhodnou, a to jako jednu z pouhých devíti toho roku. Protonové centrum se tehdy bránilo s tím, že se jedná o osvětu a že občané nejsou dostatečně informováni lékaři.

Protonové centrum vzniklo jako soukromá klinika za 4,2 miliardy v areálu pražské Nemocnice Na Bulovce. Funguje od roku 2012, dosud však bez smlouvy se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. S tou vede řadu let spor, na jehož začátku byla smlouva o smlouvě budoucí uzavřená v roce 2006 tehdejším nuceným správcem VZP Antonínem Pečenkou, který několik let v Protonovém centru působil.

Podnět onkologů kvůli reklamě Protonového centra by E15

Dopis jednatele Protonového centra prezidentovi ČLK by E15