Protonové centrum skokově zdražilo, VZP ukončila spolupráci

Pražské Protonové centrum

Pražské Protonové centrum Zdroj: Protonove centrum

Všeobecná zdravotní pojišťovna končí spolupráci s pražským protonovým centrem a začne klienty s rakovinou posílat na ozáření protony do Mnichova. Dosud se protony léčilo 53 pojištěnců VZP, z nich dvě třetiny v Praze. Pražské centrum od léta výrazně zdražilo, cena za ozařování stoupla na dvojnásobek mnichovské ceny, tvrdí VZP. Smlouvu pražské centrum a VZP nemají, úhrada za každého pacienta se dojednává individuálně.

Centrum na prý od 1. října sjednotilo ceny pro všechny nesmluvní partnery a je jen podle něj vinou VZP, že smlouvu nemá, tudíž ztratila i dosavadní cenové zvýhodnění.

„V současné době je to ve stadiu patu. My bychom velmi rádi smlouvu uzavřeli v parametrech schválených správní radou VZP, protonové centrum ale zřejmě vyčkává, zda nedosáhne parametrů lepších, více se blížících smlouvě o smlouvě budoucí, kterou my odmítáme,“ řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Spor si má vyřešit pojištovna

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka je řešení sporu primárně na VZP, on do něj vstupovat nebude. Chápe, že když cena ozařování stoupla, bude VZP jako správný hospodář posílat pacienty jinam. Ministr věří, že potřebná péče bude zajištěna a že se časem podaří najít cenový kompromis, aby pacienti mohli být léčeni v ČR.

„To, že by za stávajících podmínek VZP poslala svého klienta do pražského centra, si téměř nedovedu představit, byť stoprocentně se to vyloučit nedá - muselo by jít o opravdu naprosto ojedinělý případ, kdy by pro léčbu v Praze hovořily jednoznačně zcela výjimečné medicínské důvody,“ doplnil mluvčí VZP Oldřich Tichý. Když tedy například nemocné dítě začne chemoterapii v Česku, nebude ji přerušovat a znovu začínat v Mnichově, ale podstoupí v Praze rovnou i ozařování.

Původní smlouva neplatí

Se soukromým centrem, které vzniklo za 3,5 miliardy korun v areálu Nemocnice Na Bulovce, podepsal smlouvu o smlouvě budoucí v roce 2006 tehdejší nucený správce VZP. Po dobu 15 let zajišťovala centru každý rok 1600 pacientů za miliardu korun. Ročně přitom v ČR plynou na ozařování asi dvě miliardy. Letos v červenci arbitři neplatnost dokumentu potvrdili, čeká se ještě na vyjádření soudu. Správní rada VZP zatím schválila návrh smlouvy s úhradou ozařování maximálně za 50 milionů korun ročně, centrum ji odmítlo.

VZP letos začala posílat klienty přednostně do pražského centra, aby si ověřila výši nákladů. Vycházela i z argumentů, že pro české pacienty je to do Prahy blíž a výhodou je i to, že personál s nimi komunikuje česky.

Úhrady za klienty, byly zhruba o 150 tisíc korun vyšší než v Mnichově, kde si účtovali za pacienta v průměru 550 tisíc korun, zhruba do 100 tisíc korun činily náklady spojené s pobytem v zahraničí. Za posledních šest klientů si ale Praha účtovala za každého více než milion, cena jednoho ozařování tak stoupla z 20 tisíc na 40 tisíc korun. VZP fakturu neproplatila a požádala o vysvětlení kalkulace.

VZP chce vysvětlení

„My se samozřejmě budeme přít o cenu, budeme chtít cenu obvyklou v místě a čase, kde vycházíme z mnichovské léčby, to je věc právní a ekonomická, a klienty začneme posílat do Mnichova. Skutečně těžko bychom mohli zdůvodnit, že je posíláme na dražší pracoviště,“ dodal ředitel Kabátek.

Centrum navýšení vysvětlilo tím, že účtuje plnou cenu frakce, na VZP se přestala vztahovat sleva, která byla předmětem smlouvy o smlouvě budoucí, protože nedošlo k dohodě o ní. Ze všech pojišťoven má smlouvu s pražským centrem jen Vojenská zdravotní pojišťovna, její obsah obě strany tají.

Pětiletý Brit zajistil celosvětovou reklamu

Tuzemští pacienti se tedy léčí mimo smlouvy. Centrum má smlouvy s některými zahraničními pojišťovnami, část se ale také léčí mimosmluvně. Například to byl i pětiletý Ashya, kterého rodiče odvezli z britské nemocnice do Španělska a vyjednali mu léčbu v Praze. Pražské centrum se tak dostalo na první stránky světových médií. Podle mluvčí centra i stoupl zájem o léčení pacientů z ciziny.

Podle Kabátka stoupl v posledním roce také zájem v Česku, lékaři více protonovou léčbu předepisují. Z původních jednotek pacientů jsou to ročně desítky, stále ale podle ředitele se nenaplňují očekávání centra ze smlouvy o smlouvě budoucí, že ročně budou pacientů z ČR tisíce.

Šanci dávají nové podmínky

Od července příštího roku by se mohla otevřít možnost uzavřít smlouvu i pro ostatní zdravotní pojišťovny. Ministerstvo zdravotnictví totiž chystá vůbec poprvé zařadit do seznamu výkonů hrazených z veřejného pojištění i deset diagnóz pro ozařování protonem. Mělo by jít o nádory v lebce, pánvi nebo kostech. Současně se musí doplnit do zákona o veřejném zdravotním pojištění podmínky pro úhradu léčby, museli by ji vždy schválit týmy komplexních onkologických center.

„Když to bude ve vyhlášce, VZP automaticky to bere jako výkon hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Je jen otázka, zda pak bude dohoda o smlouvě, tedy zda se pražské centrum stane smluvním zařízením VZP, nebo ne,“ uzavřel ředitel.

Protonové centrum
Pražské centrum na Bulovce, vybudované za 3,5 miliardy korun, je teprve pátým centrem v Evropě. Otevřeno bylo koncem roku 2012.
Loni léčilo 120 pacientů. Aktuální počet už přesáhl 300, pacienti jsou z celkem 22 zemí.
Centrum disponuje pěti ozařovnami včetně místnosti pro ozařování očních nádorů. Může léčit až 2500 nemocných ročně.
Majitelem centra je de facto Erste Group Immorent; skupina vstoupila do projektu poté, co bratři Pavel a Václav Laštovkovi získali smlouvu o smlouvě budoucí. Všeobecná zdravotní pojišťovna měla po dobu 15 let platit miliardu korun ročně za léčení 1650 lidí.
Dosud se protony léčilo 53 pojištěnců VZP, z nich dvě třetiny v Praze.
V ČR má centrum aktuálně smlouvu jen s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, její obsah obě strany tají. Do centra posílají pacienty i jiné pojišťovny, které úhradu za léčbu vyjednávají individuálně.
Zahraniční pacienty léčba v pražském protonovém centru vyjde na 1,8 milionu korun.